Kraj godine donio je nove pobjednike SCS-a

Autor: B.L. Objavljeno: 04.01.2021. 🕜 11:15 Lokacija: Zagreb

Završeno je najveće studentsko natjecanje u području energetske učinkovitosti

Posljednjih dana 2020. godine održano je najveće domaće studentsko natjecanje u području energetske učinkovitosti. Naravno, za razliku od prošlih godina, kada je održavan 'u živo', prošlogodišnji SUPEUS Case Study (SCS) održan je u skladu s okolnostima, 'on line'. 

Riječ je o već tradicionalnom interdisciplinarnom natjecanju budućih stručnjaka koje organizira Studentska udruga za promicanje energetske učinkovitosti i savjetovanje (SUPEUS). Prošlogodišnji SCS obuhvatio je tri radionice, koje su održane 18. prosinca, dok su rješenja timova trebala biti predana do 23. prosinca 2020. godine.


Tri radionice  

Naziv prve radionice, iz područja arhitekture i građevinarstva, bio je 'Mikroanalizom do makrorezultata', a predavači su bili dr. sc. Zoran Veršić i dr. sc. Sanja Gašparović s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Tanja Herr, dipl. ing. iz tvrtke Fibran koja je bila i partner radionice. Pri tome je trebalo napraviti analizu utjecaja i iskorištavanje različitih prirodnih čimbenika (osunčanosti, strujanja zraka, nadmorske visine) lokacije s ciljem postizanja održivosti i energetske učinkovitosti, što je uključivalo i oblikovanje volumena građevine te materijale i konstrukcije koji su prikladni za određena područja u Hrvatskoj (s naglaskom na otpornost na potres i požar).

Druga radionica pod nazivom 'Geotermalne elektrane - iz zemlje do čiste energije' bila je iz područja elektrotehnike, a predavači su bili doc. dr. sc. Luka Perković, dipl. ing. s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Tomislav Đuran, dipl. ing. s Tehničkog veleučilišta u Zagrebu. Njezina je svrha bila upoznati studente s prednostima, ali i izazovima načina proizvodnje električne energije u geotermalnim elektranama, pri čemu je zadan praktičan primjer kako bi se naučile osnove rada takve elektrane i preduvjeti koji su potrebni za njezinu gradnju.

Treća radionica bila je iz područja strojarstva i nosila je naziv 'Sunce na krovu, toplina u domu'. Predavač je bio Marko Grđan, dipl. ing. iz tvrtke Centrometal, koja je bila partner radionice. Pri tome je trebalo ostvariti uštede primjenom Sunčeve energije za pripremu potrošne tople vode i provesti odabir opreme i tehnoekonomsku analizu za obiteljsku kuću na zagrebačkom području.


Pobjednici

Završnica natjecanja održana je također virtualno, 28. prosinca, kada su predstavljena rješenja i partneri ovogodišnjeg natjecanja i proglađeni pobjednici.

Najbolji timovi SCS-a 2020. bili su tako:
• u području arhitekture i građevinarstva: Cure, LPK United i GGTŠS
• u području elektrotehnike: Lungomare, Super ili obični? i LEG3
• u području strojarstva:MAMBO no. 7, Lungomare i DKP.
Konačno, interdisciplinarnu nagradu, za najveći ukupni broj bodova na sve tri radionice osvojila je ekipa Lungomare.

TAGOVI