100. broj časopisa EGE!

Autor: B.L. Objavljeno: 14.10.2013. 🕜 13:07 Lokacija: Zagreb

Malo je domaćih stručnih časopisa koji se mogu pohvaliti s 21 godinom neprekidnog izlaženja, tijekom kojih je izašlo, evo, već 100 brojeva

Uistinu su rijetki stručni časopisi, posebice na hrvatskoj medijskoj sceni, koji izlaze neprekidno 21 godinu. No, upravo je takav časopis EGE čiji je 100. broj upravo prigodno obilježen. Inače, prvi broj časopisa koji izdaje ENERGETIKA MARKETING izašao je još 4. ožujka 1993. godine i od tada do danas EGE neprestano promiče struku i zauzima se za njezine interese, ističući važnost hrvatskog znanja, znanosti, inovacija, tehnike, tehnologije, industrije i proizvodnje. Stoga za časopis pišu i s Redakcijom surađuju mnogi ugledni stručnjaci i tvrtke iz samog vrha hrvatskog i svjetskog gospodarstva. Zbog svega toga, EGE je postao ‘brand’, kada se govori o stručnim časopisima tog tipa, a profesionalnost i dosljednost struci prepoznali su brojni domaći i strani partneri. Isto tako, ne treba se čuditi zašto je časopis 1999. godine dobio posebno priznanje Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, a 2003. i uglednu Godišnju nagradu ‘Hrvoje Požar’ za popularizaciju energetike koju svake godine dodjeljuje Hrvatsko energetsko društvo i Zaklada ‘Hrvoje Požar’ za bitan doprinos u popularizaciji, razvoju i unaprjeđenju energetike.
Možda baš zato, prigodna proslava 100. broja održana u dvorani 'Kraš Auditorium' okupila je oko 150 sadašnjih, nekadašnjih, ali i budućih poslovnih partnera, autora, suautora, suradnika, čitatelja i prijatelja, a pri tome su se svi okupljeni mogli prisjetiti najznačajnijih događaja vezanih uz časopis u proteklu 21 godinu. Dakako, i u samom 100. broju ponovno su se okupili brojni ugledni autori, a u uvodnom članku na jubilej se osvrnuo uvaženi znanstvenik i energetičar, prof. dr. sc. Igor DEKANIĆ, dipl. ing., koji naglašava kako je "Sama ideja pokretanja časopisa fokusiranog na problematiku energije, gospodarstva i ekologije, čemu je ubrzo u podnaslovu dodano i treće ‘E’ koje simbolizira etiku, bila je podjednako plod zanosa u nastanku nove države, ali i cjelovite vizionarske uredničke spoznaje o značenju energetike i energetske analitike u suvremenim okolnostima." 
Isto tako, valja spomenuti da je svečarski broj izašao na povećanom broju stranica i s posve drugačijom naslovnicom, ali naravno, tu su ponovno mnoge zanimljive i aktualne stručne teme. Uostalom, glavna tema ovog broja (grijanje i toplinarstvo) upravo se poklapa s početkom sezone grijanja pa se na stranicama 100. broja mogu pronaći osvrti na promjene koje donosi novi  Zakon o tržištu toplinske energije (NN 80/2013), ali i na stanje cjelokupne toplinarske djelatnosti u Hrvatskoj. Isto tako, pojašnjene su i brojne prednosti sustava površinskog grijanja, ali i kako odabrati sustave grijanja za objekte kao što su crkve i velike hale. Uz to, kada je riječ o sustavima grijanja, ne treba zaboraviti ni ambiciozne projekte energetske obnove zgrada, za što će, prema dosadašnjim procjenama, u bogatoj Njemačkoj trebati izdvojiti i 2 bilijuna eura. No, kada se već spominju ulaganja, valja reći da je Zračna luka Zagreb, usporedno s iščekivanjem početka gradnje novog putničkog terminala, u projekte energetske učinkovitosti, odnosno primjene Sunčeve za proizvodnju toplinske i električne energije uložila više od 2,5 milijuna kuna. Naravno, to nisu sve zanimljivosti, no za to bi vrijedilo prolistati novi broj časopisa.
I na kraju, valja naglasiti da će EGE i u buduće slijediti zadaću koja je u njegovu ideju utkana još od prvog broja, u čijem je uvodniku njegov prvi glavni urednik i jedan od osnivača časopisa, Ante ŠIMUNOVIĆ, dipl. ing. zapisao: "Kad u nesmiljenom nadmetanju s razvijenim svijetom uspijemo prodati vlastitu licenciju ili plasirati svoje proizvode visokog stupnja tehnološke obrade na probirljivo zasićeno europsko tržište, kad svojim duhom dođemo do izuma ili doktoriramo s temama kojih se ne bi sramilo niti jedno svjetsko sveučilište, želimo neka se to zna."

Pogledajte galeriju slika sa proslave: 100. broj časopisa EGE

TAGOVI