U petak presuda za TE Plomin C

Autor: N.D. Objavljeno: 14.10.2013. 🕜 08:21 Lokacija: Rijeka

Davor Škrlec svjedočio da je bio pod pritiskom MINGO-a da ubrza proceduru oko izdavanja okolišne dozvole

Na riječkom Upravnom sudu održano je jučer drugo, ujedno zadnje ročište u sporu kojega su Istarska županija, Zelena akcija, Zelena Istra i građani Labinštine pokrenuli protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode kojim žele osporiti izdavanje okolišne dozvole za izgradnju termoelektrane Plomin C. 
Presuda će biti izrečena u petak, 18. listopada, tako da će tada biti poznata pravna sudbina energetskog projekta vrijednog 800 milijuna dolara, piše Novi list. Posljednje ročište u ovoj pravnoj borbi Davida i Golijata potrajalo je maratonskih pet sati, tijekom kojih su građani Labinštine i ekološki aktivisti pokušali dokazati da će im Plomin C na ugljen dodatno narušiti ionako sve lošije zdravlje, da će im se oduzeti izvorišta pitke vode, da su ugrožena buduća pokoljenja, da se elektrana kosi s Prostornim planom Istarske županije... 
K tome, ustrajali su svojim tvrdnjama da se radi se o štetnom i nepotrebnom projektu za Hrvatsku koji se želi izgraditi na temelju sporne Studije utjecaja na okoliš. Ovakve navode optužbe trebalo je potkrijepiti svjedočenje Davora Škrleca, bivšeg predsjednika Povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš Plomina C i bivšeg pomoćnika ondašnje ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holy. Na odvjetničko pitanje optužbe »Je li se na vas ikad utjecalo u postupku donošenja zaključka Povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš«, Škrlec odgovara – »Da«. "Dok sam bio u Povjerenstvu na indirektan način bio sam izložen pritisku Ministarstva gospodarstva koje je inzistiralo da se postupak ubrza i čim prije okončana, što je značilo preskakanje određenih proceduralnih faza. Ministarstvu nije bilo, recimo, jasno da Povjerenstvo svoje rješenje nije moglo donijeti bez mišljenja slovenske strane o ovom zahvatu, što ujedno nalaže Zakon, objasnio je sudu Davor Škrlec . Kada je povjerenstvo donosilo svoj sud o Plominu C, Davor Škrlec ipak je glasao da se Studija utjecaja na okoliš prihvati. Dakle, složan je s tvrdnjama da termoelektrana na ugljen neće utjecati na okoliš. Škrlec je objasnio da je u svom radu u Povjerenstvu učinio sve što je mogao učiniti da se zaštite građani i okoliš. Škrlecu je sporno to što Studija favorizira određenu generičku tehnologiju za izgradnju Plomina C. Na pitanje je li zbog njega preskočena neka faza u propisanoj proceduri pri donošenju odluke Povjerenstva, Škrlec je odgovorio niječno. 

TAGOVI