Azerbajdžan zanima i hrvatski terminal za LNG

Autor: B.L. Objavljeno: 11.03.2013. 🕜 14:35 Lokacija: Zagreb

Moguć je priključak na plinovode iz Azerbajdžana i gradnja terminala za LNG

Kako je izvijestila Vlada, u sklopu službene posjete azerbajdžanskog predsjednika Ilhama ALIYEVA Hrvatskoj, potpisano je nekoliko važnih međudržavnih ugovora. Tako su, između ostalog, ministar gospodarstva Ivan VRDOLJAK i azerbajdžanski ministar gospodarskog razvoja Shahin MUSTAFAYEV potpisali Ugovor o gospodarskoj suradnji. Također su potpisani i ugovori o suradnji u područjima znanosti i tehnologije, zaštite okoliša i prirode, suradnji u području mladih i suradnji u području turizma.
Isto tako, predsjednik Uprave Plinacra Mladen ANTUNOVIĆ, dipl. ing. i potpredsjednik azerbajdžanske državne naftne i plinske tvrtke SOCAR za investicije i marketing Elshad NASIROV potpisali su Memorandum o razumijevanju i suradnji. Plinacro i SOCAR potvrdili su obostrano zanimanje za suradnju pri razvoju plinskih sustava i tržišta prirodnog plina zemalja Jugoistočne Europe i njihovog okruženja, razmjeni tehničkih informacija o svojim pojedinačnim projektima te o općenitom poboljšanju opskrbe, njezine pouzdanosti te diverzifikacije izvora plina za cijelo područje Jugoistočne Europe, a posebice s obzirom na geostrateški položaj Hrvatske. Plinacro i SOCAR osnovat će Zajedničku radnu skupinu koja će zajedničkim aktivnostima i održavanjem redovitih sastanaka dodatno proučiti područja potencijalne suradnje dvije tvrtke.
Nakon potpisivanja, ministar Vrdoljak je izjavio da su potpisani 'vrlo ozbiljni sporazumi o suradnji' i da je azerbajdžanska delegacija navela područja zanimanja za suradnju, a to su 'brodogradnja, turizam, informacijsko-telekomunikacijske tehnologije, energetika i infrastruktura'. Ministar je posebno istaknuo mogućnost suradnje u gradnji terminala za prihvat ukapljenog prirodnog plina u Hrvatskoj i mogućnost priključivanja hrvatskog plinskog sustava na plinovode iz Azerbajdžana, što bi bio novi dobavni pravac za europsko tržište plina. Također, ministar je naglasio da već danas neke hrvatske tvrtke posluju u Azerbajdžanu, kao što su Belupo, Đuro Đaković i Končar.

TAGOVI