Čeka se poskupljenje struje

Autor: N.D. Objavljeno: 20.06.2017. 🕜 10:45 Lokacija: Zagreb

Država još bez odgovora na drastičan manjak u sustavu poticanja obnovljivaca

Od 1. svibnja smo trebali plaćati sedam lipa naknade za obnovljive izvore u svakom potrošenom kWh električne energije, što je dvostruko više nego sada. Građani s prosječnom potrošnjom bi računi porasli za 115 kuna godišnje, ali bi još uvijek bili niži nego lani jer je u međuvremenu spušten PDV na struju na 13%. Ali netom prije nego je ta odluka trebala biti donesena, pukla je ljubav HDZ-a i Mosta koji je vodio Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Mostov ministar Slaven Dobrović je smijenjen, a dosad odluka nije donesena. U međuvremenu se dug prema proizvođačima gomila jer oni imaju potpisane ugovore po kojima im se mora platiti struja koju proizvedu iz obnovljivih izvora poput vjetra i sunca. "Dug je prešao pola milijarde kuna. Svaki dan nedostaje 1,2 milijuna kuna. Odluka o poskupljenju još nije donesena i ne zna se kada će biti. Prema mojim izračunima, ako poskupljenje bude 1. srpnja, više neće biti dovoljno da naknada poraste na sedam lipa, nego će morati iznositi 12 lipa u svakom kilovatsatu. A onda će doći i novo poskupljenje od Nove godine" kaže za 24 sata Nenad Kurtović iz udruge Potrošač koji se bavi tarifnim stavkama. 
Kurtović ističe da koliko god se apsurdno činilo, građanima bi bilo bolje da se odluka što prije donese jer svako odgađanje stvara novi dug i na kraju će naknada biti sve viša. Poskupljenje će doći u sezoni ljetnjih vrućina, kada milijuni turista dolaze u Hrvatsku i potrošnja struje je na vrhuncu zbog rashladnih uređaja. Ako uzmemo da je prosječna potrošnja kućanstva u Hrvatskoj 3300 kWh godišnje, s poskupljenjem naknade na 12 lipa, godišnje će kućanstvo platiti 280 kuna više. U Dalmaciji se troši više od prosjeka. Kod gospodarstva je stvar još gora. 
Tvrtke, zbog neutralnosti PDV-a, nisu osjetile njegovo smanjenje na struju. Kurtović je izračunao da će njima poskupljenje sad biti od 11 do 14%, ovisno od napona. Udar i poskupljenje su neizbježni i toga je Vlada svjesna još od početka godine. Ali odluke gura pod tepih ili kupuje vrijeme iako je povećanje naknade nemoguće izbjeći osim zbog potpisanih ugovora. Samo prošle godine je proizvođačima iz obnovljivih izvora isplaćeno 1,5 milijardi kuna subvencija. Bivši državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša, Mostov Ante Čikotić, smatra da struja prije izbora nije blago poskupjela upravo jer su HDZ i HNS pregovarali o novoj koaliciji. "Bilo bi nezgodno obrazlagati premijeru Andreju Plenkoviću da struja poskupljuje upravo zbog onih s kojima sad ulazi u Vladu" smatra Čikotić. No, kada se makne politička pozadina, problem s obnovljivim izvorima i naknadom je veoma složen. Od načina na koji će mu pristupiti novi ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ovisi koliki udar će doživjeti i građani i gospodarstvo. Samo ove godine nedostaje 1,1 milijarda kuna, a sljedeće će nedostajati 1,5 milijardi kada bi naknada koju svi plaćamo ostala 3,5 lipe. Tu rupu netko mora pokriti. Čikotić kaže da su oni kalkulirali s nižim poskupljenjem uz niz drugih mjera. Primjerice, pregovarali su s komercijalnim bankama i državnim HBOR-om da refinanciraju po nižim kamatama i produže otplatu kredita proizvođačima zelene energije. Time bi se smanjile rate koji oni trebaju platiti i otvorio se prostor za pregovore o nižim naknadama. Pregovori su obavljeni i s opskrbljivačima, a iz obnovljivih izvora bi se izbacila i HEP-ova zagrebačka kogeneracija, kojoj se više ne bi plaćala naknada, kazao je Čikotić. Što će na kraju napraviti Ćorić koij je tek prošli tjedan zasjeo u fotelju ministra? "Zahvaljujemo na upitu. Javnost će o svemu biti pravovremeno informirana" kažu iz ministarstva na niz postavljenih pitanja u vezi rješavanja ovog problema, objavio je 24 sata.

TAGOVI