Cijene nafte porasle kao odgovor na početak ratnih zbivanja u Ukrajini

Autor: N.D. Objavljeno: 22.02.2022. 🕜 11:12 Lokacija: Zagreb

Ako dođe do prekida isporuke nafte iz Rusije cijene će ići prema 110 USD/bl

Cijene nafte su porasle kako je eskalirala kriza između Rusije i Ukrajine. Rastuće napetosti izazvale su nervozu na tržištima, što je, dakako, dovelo do povećanja cijena nafte. U ponedjeljak navečer ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je snagama ulazak u dvije otcijepljene regije istočne Ukrajine i rekao da će priznati neovisnost Donjecka i Luganska. 

U jutarnjoj trgovini u Aziji u utorak je američka nafta porasla 3,72% na 94,46 dolara po barelu, dok je Brent skočio 2,46% po barelu na 97,73 dolara. Cijene sirove nafte nedavno su prešle 90 dolara po barelu, što predstavlja povećanje od više od 20% ove godine i rast od više od 80% od početka 2021. Taj raste se međutim, također može pripisati drugim čimbenicima kao što je slaba opskrba. Nafta bi mogla porasti na 110 dolara po barelu ako se kriza pogorša, smatra Andy Lipow, predsjednik Lipow Oil Associatesa, piše CNBC. 

"Ako zaista dođe do prekida isporuke ruske nafte u Europu, što je tri milijuna barela dnevno, mogli bismo vidjeti da cijene nafte porastu za još 10 do 15 dolara po barelu, čime će Brent biti oko 110 dolara po barelu", rekao je za CNBC za "Street Signs Asia" " u utorak. Lipow je rekao da će tržišta gledati prema Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kuvajtu kako bi iskoristili neke rezervne kapacitete, koje je procijenio na oko 3,5 milijuna do 4 milijuna barela dnevno.

TAGOVI