Članice OPEC+-a očekuju deficit na tržištu nafte

Autor: B.L. Objavljeno: 04.02.2021. 🕜 09:47 Lokacija: Moskva (Rusija)

Određene poteškoće moguće su prema oba razrađena scenarija

Ravnoteža na tržištu sirove nafte pomaknut će se prema smanjenoj opskrbi, čak i ako članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i još nekoliko vodećih proizvođača koji zajedno čine tzv. OPEC+ obnove proizvodnju nafte u razdoblju travanj - lipanj ove godine. To je zaključak Zajedničkog ministarskog nadzornog odbora (JMMC) članica OPEC+-a koji je održan 3. veljače ove godine.

Pri tome su u razmatranje uzeta dva scenarija daljnjeg razvoja na tržištu nafte. Prema prvom, globalna potražnja za naftom ove će godine u usporedbi s prethodnom rasti za 5,6 mil. bbl/d, dok drugi scenarij u obzir uzima sporiji oporavak tržišta. No, u oba scenarija dolazi se do zaključka da će na tržištu doći do smanjenja opskrbe, čak i uz iskorištavanje viškova na zalihama.

Istodobno, oba scenarija pretpostavljaju da će i članice i nečlanice OPEC-a povećati proizvodnju u travnju, svibnju i lipnju, kao što je to dogovoreno na 13. ministarskom sastanku članica i nečlanica OPEC-a. Tako bi Iran, Libija i Venezuela u ovoj godini trebale proizvoditi na razinama iz prosinca 2020., objavila je ruska novinska agencija TASS.


TAGOVI