Dalekovod gradi ukrajinski dalekovod

Autor: B.L. Objavljeno: 23.01.2014. 🕜 16:22 Lokacija: Zagreb

Službeno su potpisani ugovori za gradnju dalekovoda u Ukrajini, a Konsolidator sa 150 mil. kuna želi dokapitalizirati tvrtku

Dalekovod je, koristeći servis OTS HINA-e, izvijestio da su na službenoj ceremoniji koja je održana 22.1. 2014. godine u Kijevu potpisani ugovori za poslove na gradnji i rekonstrukciji dalekovoda u Ukrajini. Ugovor su potpisali visoki predstavnici Dalekovoda i ukrajinske elektroenergetske tvrtke NEK Ukrenergo. Kako se ističe, pri tome se radi o dva ugovora. Prvi se odnosi na gradnju 330 kV dalekovoda, ulaz postojećeg 330 kV Novokahovska - Ostrovska u novu trafostanicu 330 kV Kahovska te rekonstrukciju jednog dijela postojećeg dalekovoda. Njegova je vrijednost  11,1 mil. eura.  Drugi ugovor se odnosi na gradnju 330 kV dalekovoda, ulaz postojećeg 330 kV Novokahovska - Hersonska u novu trafostanicu 330 kV Kahovska te rekonstrukciju dijela postojećeg dalekovoda. Njegova je vrijednost 18, 5 mil. eura, a izvor financiranja za oba ugovora bit će Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Njima će se osigurati provođenje ukrajinske energetske strategije do 2030. godine i omogućiti povezivanje ukrajinske energetske mreže 330 kV dalekovodima. 
Istodobno je, kako javlja portal SEEbiz, tvrtka je objavila da je od tvrtke Konsolidator zaprimila novu obvezujuću ponudu za dokapitalizaciju vrijednu 150 mil. kuna, za što je osnovni uvjet pravomoćnost predstečajne nagodbe nad njime, što bi trebalo biti sklopljeno uskoro. Konsolidator je tvrtka u većinskom vlasništvu društva za upravljanje investicijskim fondovima Nexus Private Equity Partnera. Njegova prva ponuda istekla je sredinom srpnja 2013. godine, a nova ponuda, koja vrijedi do 15.3.2014, uvjetovana je, kao i prva, pravomoćnošću rješenja Trgovačkog suda u Zagrebu o odobravanju sklopljene predstečajne nagodbe te održavanjem Glavne skupštine koja bi donijela nekoliko povezanih odluka kao što su povećanje temeljnog kapitala, izdavanje novih dionica i oslobađenje od obveze davanja javne ponude za preostale dionice Dalekovoda. Ročište radi sklapanja predstečajne nagodbe održat će se 29.1.2014. godine. 

TAGOVI