Drugi blok u NE Krško moguć već za deset godina

Autor: A.H. Objavljeno: 27.01.2014. 🕜 12:58 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

Hrvatska bi zajedno sa Slovenijom trebala graditi novi blok nuklearke, misle G. Granić i T. Tadić

Za gradnju drugog bloka u NE Krško potrebno je osigurati politički konsenzus u Sloveniji te pozitivno mišljenje susjednih država koje bi mogle biti i suinvestitori, među kojima i Hrvatska elektroprivreda, a bude li sve išlo glatko njegovo postavljanje moglo bi uslijediti već za deset godina, izjavio je u razgovoru za Delo direktor Gen energije Martin Novšak. 
Kako prenosi HRT,  drugi blok u Krškom značajno bi utjecao na sigurnost opskrbe električnom energijom u Sloveniji, sjevernom dijelu Hrvatske, južnoj Austriji i zapadnoj Italiji i poželjno je da suinvestitori gradnje budu iz tih država, rekao je Novšak, dodajući da vjeruje kako će Slovenija na vrijeme donijeti nacionalni energetski program u koji će biti uvršten i drugi blok u Krškom te provesti nacionalni referendum o prihvatljivosti gradnje. Prema gradnji drugog bloka u susjednoj Austriji primjetna je suzdržanost, no Austrija priznaje Sloveniji da o tome suvereno može odlučiti, dok je u Italiji velik interes potencijalnih investitora za tu gradnju, rekao je u razgovoru Novšak, dodavši da hrvatski HEP za sada službeno nije iskazao svoj interes. S obzirom na trenutačne cijene na međunarodnom tržištu drugi blok u Krškom snage od 1100 do 1700 MW mogao bi se postaviti za od tri do pet milijardi eura, ocijenio je Novšak.
GEN Energija je u pogledu buduće gradnje naručila više studija o lokalnim uvjetima za gradnju novog bloka te kontaktirala potencijalne investitore i dobavljače opreme. Novšak je istaknuo i dobru suradnju s Hrvatskom kad se radi o modernizaciji sadašnje nuklearke čime se produžava njen životni vijek, dodavši da se u nju godišnje od strane obaju suvlasnika ulaže oko 70 milijuna eura, prenosi HRT. Slobodna Dalmacija prenosi riječi ravnatelja EIHP-a Gorana Granića koji kaže da Slovenija novi blok ne može graditi bez Hrvatske. "Nipošto. Sve da novi objekt i nije povezan sa starim, riječ je o istom području i logično je da bi novi objekt koristio postojeću infrastrukturu i resurse koji su zajedničkim investicijama napravljeni za NE Krško. S obzirom da je vlasništvo nad nuklearkom zajedničko, a ima tu još i niz dogovorenih stvari koje nisu ostvarene, Slovenija mora od nas tražiti suglasnost" kaže dr. Granić. S njim se složio i Tonći Tadić, koji je nedavno postao hrvatski član Znanstveno-tehničkog povjerenstva Europske zajednice za atomsku energiju (Euratom). "Bilo bi najsretnije da se Hrvatska ukrca u taj vlak i da zajedno sa Slovencima gradimo novu nuklearku po najmodernijoj tehnologiji", misli Tadić. 

TAGOVI