EIB: 120 milijuna za pametne mreže u Mađarskoj

Autor: B.O. Objavljeno: 09.10.2020. 🕜 13:46 Lokacija: Luxembourg

Modernizacijom mreže, naprednim mjerenjem i integracijom obnovljivih izvora do bolje opskrbe

Zahvaljujući kreditu Europske investicijske banke (EIB) u iznosu od 120 milijuna eura, tvrtka MVM Hungarian Electricity (MVM) će modernizirati i proširiti opskrbnu mrežu električnom energijom u jugoistočnoj Mađarskoj

Ovo ulaganje, priopćeno je iz EIB-a, omogućit će MVM-u testiranje pametnog mjerenja, održavanje kvalitete usluge, ispunjenje sve većih zahtjeva za električnom energijom u regiji, poboljšanje pouzdanosti vlastite opskrbne mreže i integraciju obnovljivih izvora za otprilike 785 tisuća potrošača u Bačkoj-kiškunskoj, Bekeškoj, Čongradskoj i Peštanskoj županiji. 

Prema projektu, ojačat će se elektroenergetska mreža, obnoviti trafostanice visokog, srednjeg i niskog napona, nadzemni i podzemni vodovi te ugraditi 600 distributivnih transformatora i 210 tisuća naprednih brojila.

 

Ambiciozna strategija 

Potpredsjednica EIB-a Teresa Czerwinska kaže kako je pouzdana i moderna opskrba električnom energijom ključni preduvjet za održivi gospodarski rast. "Financiranje EIB-a će osigurati da stanovnici i tvrtke u jugoistočnoj Mađarskoj imaju pouzdanu opskrbu električnom energijom u desetljećima koja dolaze", istaknula je. 

János Sum, financijski direktor MVM-a, napomenuo je kako je taj ugovor prekretnica u tri desetljeća dugom partnerstvu s EIB-om. "Danas potpisani sporazum pokazuje kako EIB cijeni ambicioznu strategiju MVM-a, podupire postizanje održivih ciljeva grupe te vjeruje u stabilno i konkurentno poslovanje MVM-a", zaključio je Sum.

TAGOVI