HEP ODS uvodi naprednu elektrodistribucijsku mrežu

Autor: B.O. Objavljeno: 07.10.2020. 🕜 13:02 Lokacija: Zagreb

Pilot projekt će HEP ODS provesti do kraja 2022. godine

HEP-Operator distribucijskog sustava (HEP ODS) predstavio je danas na uvodnoj konferenciji Pilot projekt uvođenja naprednih mreža, sufinanciran sredstvima EU-a. 

Ukupna vrijednost projekta je 176,83 milijuna kuna, od čega su 149,95 milijuna kuna, odnosno 85 posto, bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, priopćeno je iz HEP-a. Uz to, HEP ODS će samostalno uložiti dodatnih 52 milijuna kuna te će ukupna vrijednost investicije u napredne mreže iznositi gotovo 230 milijuna kuna. 

"U idućih 10 godina, s obzirom na ciljeve Europske unije, ali i nacionalne ciljeve koji su predstavljeni u svim našim strateškim dokumentima poput Strategije energetskog razvoja i Integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana, očekujemo fleksibilizaciju mreže i razvijanje modernoga sustava koji će spremno moći prihvatiti veliku količinu obnovljivih izvora energije u sustav", rekao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

 

Integracija distribuiranih izvora 

Pilot projekt uvođenja naprednih mreža koji će HEP ODS provesti do kraja 2022. odnosi se na digitalizaciju dijela elektrodistribucijske mreže u Hrvatskoj. Projektom će se povećati učinkovitost distribucije električne energije, stvoriti preduvjeti za povećanje pouzdanosti napajanja električnom energijom, povećati broj korisnika s pristupom naprednoj mreži i stvoriti preduvjeti za daljnju integraciju distribuiranih izvora. 

Ovim projektom, HEP ODS ulaže u tri funkcionalna područja napredne elektrodistribucijske mreže: naprednu mjeru infrastrukturu, razvoj i optimizaciju konvencionalne mreže te automatizaciju srednjonaponske mreže. 

"Pilot projekt uvođenja naprednih mreža jedan je od prvih energetskih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj sufinanciran sredstvima Europske unije, a sufinancirani dio do sada je najveći ugovoreni iznos bespovratnih sredstava koje je Hrvatska elektroprivreda dobila iz EU fondova. U HEP-u smo spremni biti nositelji energetske tranzicije Hrvatske prema niskougljičnom društvu, što smo potvrdili uspješnim pokretanjem obnovljivog scenarija razvoja. Važan element tog scenarija je i pouzdan, suvremen, učinkovit i fleksibilan sustav distribucije električne energije, temeljen na konceptu naprednih mreža", istaknuo je Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a.

 

Aktivno upravljanje potrošnjom 

U sklopu projekta, uspostavit će se napredna mjerna infrastruktura koja će omogućiti precizniji izračun gubitaka i lociranje područja s povećanim gubicima u distribucijskoj mreži, praćenje potrošnje električne energije i aktivno upravljanje potrošnjom na razini krajnjih korisnika. 

U tu svrhu, u 6 125 transformatorskih stanica ugradit će se sumarna brojila, a kod krajnjih kupaca će se 24 tisuće postojećih brojila zamijeniti naprednim brojilima. Razvoj i optimizacija konvencionalne mreže obuhvatit će zamjenu postojećih 449 transformatora novim, energetski učinkovitijim transformatorima, što će pridonijeti smanjenu tehničkih gubitaka. 

Automatizacija srednjonaponske mreže obuhvatit će ugradnju 670 daljinski upravljivih uređaja u dubini mreže, što će povećati pouzdanost napajanja smanjenjem trajanja neplaniranih prekida te stvoriti tehničke preduvjete za širu integraciju obnovljivih izvora u elektrodistribucijsku mrežu. 

"Projektom je obuhvaćena srednjonaponska mreža i korisnici elektrodistribucijske mreže u pet, od ukupno 21 distribucijskog područja HEP ODS-a: Elektri Zagreb, Elektroslavoniji Osijek, Elektrodalmaciji Split, Elektri Zadar i Elektrojugu Dubrovnik. Uz pomoć naprednih mreža, ostvarit ćemo brojne koristi, od bolje integracije proizvođača i kupaca, smanjenja utjecaja na okoliš, povećanja učinkovitosti distribucije električne energije i povećanja pouzdanosti i sigurnosti napajanja", zaključio je Nikola Šulentić, direktor HEP-Operatora distribucijskog sustava.

TAGOVI