HEP-ova polugodišnja dobit 1,2 milijarde kuna

Autor: N.D. Objavljeno: 01.09.2016. 🕜 12:19 Lokacija: Zagreb

Veći prihodi i manji rashodi poboljšali HEP-ov rezultat

Hrvatska elektroprivreda d.d. u prvom polugodištu ostvarila je neto dobit od 1.218,3 milijuna kuna dok je u istom razdoblju 2015. godine ostvarena neto dobit u iznosu od 942,7 milijuna kuna. Povećanje dobiti rezultat je povećanih financijskih prihoda uz smanjene poslovne rashode, podaci su iz nerevidiranog nekonsolidiranog  financijskog izvješća te kompanije objavljenog na ZSE. Poslovni prihodi HEP-a u prvoj polovini godine iznosili su 4,09 milijardi kuna i manji su za 1,9%. Zbog visokih temperatura zimi prodano je manje plina, čija cijena je pala, zbog čega su prihodi manji za 171,2 milijuna kuna. Prihodi od prodaje električne energije veći su za 276 milijuna kuna, zbog veće prodaje električne energije u inozemstvu. 
Povećanje dobiti rezultat je povećanih prihoda uz smanjene rashode. Poslovni rashodi iznosili su 3,3 milijarde kuna i smanjeni su za 272,7 milijuna kuna ili 7,5%. Pad poslovnih rashoda rezultat je manjih troškova naknade za proizvodnju električne energije uslijed manje proizvodnje u elektranama HEP grupe. Osim toga, troškovi nabave plina za veleprodajno tržište, manji su za 103,2 milijuna kuna.
Povoljne hidrološke okolnosti koje su obilježile 2015., nastavile su se uz manje smanjenje i u prvom polugodištu ove godine, što je omogućilo značajnu proizvodnju električne energije u hidroelektranama s udjelom od 36,5% u strukturi izvora električne energije, navodi se u izvješću.  U hidroelektranama ostvarena je proizvodnja od 3,5 TWh što je za 0,1 TWh manje u odnosu na prvo polugodište lani. Uslijed veće prodaje električne energije na inozemnom tržištu i nešto lošije hidrologije uvoz električne energije veći je za 0,6 TWh, a proizvodnja u termoelektranama veća je za 0,3 TWh. HEP je investirao u izgradnju energetskih objekata i kogeneracija na šumsku biomasu te nabavu i izgradnju informatičko-komunikacijske infrastrukture. U prvom polugodištu su ostvarene investicije u iznosu od 806,2 milijuna kuna što obuhvaća zamjene, rekonstrukcije, revitalizacije postojećih energetskih objekata, izgradnju i pripremu izgradnje novih energetskih objekata te priključenje potrošača. Likvidnost Grupe bila je zadovoljavajuća te su obveze prema dobavljačima podmirivane u roku dospijeća, stoji u izviješću. Računi prema dobavljačima u razdoblju od siječnja do lipnja 2016.g. podmirivani su isključivo iz redovnih novčanih priljeva iz poslovanja. Ukupna zaduženost na dan 30. lipnja 2016.g. iznosila je 5,41 mlrd. kn te je smanjena u odnosu na početak godine za 4,1%.

 

TAGOVI