HEP raskinuo EBRD-ov kredit za gradnju HE Ombla

Autor: N.D. Objavljeno: 28.05.2013. 🕜 08:20 Lokacija: Zagreb

Dok HEP ne zadovolji traženja MZOIP-a nema smisla plaćati 100.000 eura mjesečno za nepovučeni kredit

HEP I EBRD usuglasili su se o raskidu ugovora o kreditu za gradnju HE Ombla vrijednog 123,2 milijuna eura, priopćeno je iz HEP-a.
"Hrvatska elektroprivreda, vodeći se načelom predostrožnosti, a u skladu s preporukom Ministarstva zašite okoliša i prirode, spremna je na dodatno usklađivanje projektne dokumentacije za HE Ombla s aktualnim domaćim i europskim propisima o zaštiti prirode i zahvatima u ekološkoj mreži s ciljem primjene najviših standarda zaštite okoliša. S obzirom na očekivano trajanje tog postupka, a radi izbjegavanja daljnjih troškova usaglašen je raskid ugovora o kreditu, a potvrđena je i spremnost na suradnju u nekom od drugih projekata. Neslužbeno doznajemo da je HEP mjesečno za rezervaciju kredita banci plaćao 100.000 eura, što znači da je HEP do sada nepovučeni kredit koštao čak 1,8 milijuna eura. Ministar Vrdoljak smatra da bi bilo skupo odobren kredit EBRD-a čekati na stand by-u i plaćati milijunske godišnje iznose dok se ne pripremi sva dokumentacija, isposluju dozvole i osigura izvedba projekta. "Od prvog trenutka i sam sam govorio da će stručnjaci reći u kojem trenutku i na koji način će se graditi Ombla", rekao je dodavši: Kako sam rekao na početku, tako kažem i sada, te je i staknuo kako mu se čini da je raskid ugovora pametna odluka.

Naime, ako želi slijediti proceduru koju propisuje Zakon o zaštiti prirode HEP je dužan zatražiti Prethodnu ocjenu utjecaja projekta na ekološku mrežu, te zatim izraditi dokument pod nazivom Glavna ocjena utjecaja na ekološku mrežu, jer je ukupno 600 m2 na koje se odnosi projekt u sklopu ekološke mreže Natura 2000. To može trajati mjesecima, a pravorijek o dokumentu će dati stručno povjerenstvo. Ako povjerenstvo utvrdi da su kompenzacijske mjere i mjere zaštite bioraznolikosti koje sugerira Glavna ocjena primjerene, projekt HE Ombla mogao bi ići dalje. No, ako se utvrdi da će projektom biološka raznolikost, uprkos svim provedenim mjerama biti ozbiljno narušena, tada će trebati pokrenuti postupak prevladavajućeg javnog interesa. Njime se ocjenjuje je li važnija bioraznolikost ili korist za zajednicu od realizacije projekta. Taj postupak neće moći biti pokrenut dok Europska unija u sklopu biogeografskih seminara ne procijeni je li Hrvatska objektivno odredila granice ekološke mreže, a to po mišljenju struke može trajati i tri godine. Za vrijeme trajanja biogeografskih seminara zabranjeno je pokretanje postupka prevladavajućeg javnog interesa, što je vjerojatno i razlog zbog čega HEP odustaje od kredita. Taj proces produljio bi početak gradnje za više od tri godine, s tim da mu je ishod neizvjestan, dobrim dijelom zbog izmjene projekata te novog ishođenja lokacijskih i građevinskih dozvola. Zbog svega toga prilično je izgledno da će HE Ombla opet završiti u nekoj HEP-ovoj ladici, iz koje je i izvučena zbog činjenice da HEP za vrijeme Lea Begovića nije imao ni jedan projekt u višoj fazi pripremljenosti.

Na vijest o raskidu kredita očitovala se i Zelena akcija. "Smatramo kako je ovo jedini mogući ishod, kako bi se spriječila nepovratna šteta za prirodu i okoliš za provedbu projekta koji nije ni ekonomski ni sociološki prihvatljiv, a temelji se na nekvalitetnoj i staroj Studiji utjecaja na okoliš iz 1999. godine. Zelena akcija je, uz partnerske organizacije, upozorila EBRD da ne odobravaju zajam HEP-u za ovaj projekt još 2011. godine, nakon čega je zajam ipak odobren pod uvjetom da se naprave dodatne studije bioraznolikosti. Kako EBRD nije pokrenuo postupak cijelovite procjene utjecaja na okoliš, Zelena akcija je, uz pomoć europske mreže Bankwatch, pokrenula službeni žalbeni postupak za EBRD-ove projekte. Žalosno je da je Hrvatska, zbog pogrešne poslovne politike HEP-a koji je pokušavao progurati ovaj projekt osmišljen još prije 50 godina, izgubila mnogo vremena umjesto da se fokusira na razvoj i izgradnju alternativnih izvora energije (što velike HE s branama, podzemnim ili nadzemnim, nisu). Stoga očekujemo da HEP neće naći investitora s nižim standardima zaštite okoliša u pokušaju izgradnje HE Ombla, jer bi se time kršili ne samo zakoni Republike Hrvatske, već i zakoni Europske unije", kažu u Zeleneoj akciji.

TAGOVI