Hochstein i Vrdoljak o energetskoj sigurnosti i hrvatskim energetskim projektima

Autor: A.H. Objavljeno: 02.07.2014. 🕜 08:08 Lokacija: Zagreb

Zamjenik pomoćnika državnog tajnika za energetsku diplomaciju SAD-a ponudio pomoć u realizaciji projekta gradnje LNG terminala na Krku

Energetska sigurnost i ostvarivanje hrvatskih energetskih projekata bile su glavne teme razgovora zamjenika pomoćnika državnog tajnika za energetsku diplomaciju SAD-a Amosa Hochsteina i hrvatskog ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka. Hochstein je rekao da je interes SAD-a podržati Hrvatsku u ostvarivanju energetske sigurnosti i neovisnosti te nastaviti raditi s Hrvatskom na daljnjem razvoju istraživanja i eksploatacije nafte i plina na moru i kopnu. Hochstein je rekao kako se na sastanku razgovaralo i o gradnji LNG terminala na Krku te da je ponudio pomoć u realizaciji toga projekta, ali i suradnji Hrvatske sa susjedima kao strateškim partnerima u energetskim projektima kako bi se osigurali potpuni benefiti za cijelu regiju, priopćeno je iz MINGO-a. 
„Hrvatska ima veliku priliku da postane regionalni lider u području energetske sigurnosti ne samo za sebe već za cijelu regiju. A mi bismo željeli vidjeti možemo li bilo kako pomoći u realizaciji te prilike“, zaključio je Hochstein. Američki dužnosnik je na sastanku pokazao interes za skoro raspisivanje natječaja za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na kopnom dijelu Hrvatske, za ulaganje u dvosmjerni tok plinovoda prema Mađarskoj, ali se razgovaralo i o mogućim rješenjima u slučaju prestanka isporuke ruskog plina Europi. Sa svim projektima koje realiziramo, stvaramo energetsku stabilnost, razvijamo industriju, otvaramo nova radna mjesta te ostvarujemo ciljeve kojima ćemo u konačnici osigurati najjeftinije moguće energente za građane i industriju, stabilnu i kvalitetnu opskrbu, rekao je nakon sastanka ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Na sastanku smo se složili da je jedan od najvažnijih projekata u postizanju dugotrajne energetske stabilnosti istraživanje i eksploatacija nafte i plina u Hrvatskoj, kako zbog same Hrvatske, tako i zbog postizanja veće energetske stabilnosti u cijeloj Europi. 
Vrdoljak je rekao da na realizaciji hrvatske energetske strategije radimo uz pomoć američkih kolega te dodao: „Imamo veliku šansu, što potvrđuje i američka diplomacija, da postanemo energetski lider regije. Podupiru naš posao na istraživanju i eksploataciji nafte i plina i na kopnu i na moru. Razgovarali smo kako američki kolege mogu pomoći u izgradnji LNG-a kao i svim poslovnim modelima vezanim za taj projekt“, rekao je ministar Vrdoljak.  Naglasio je kako je hrvatska energetska strategija dio regionalne energetske strategije te je uloga Hrvatske da osigura energente cijelog našoj regiji i sjevernim susjedima, priopćeno je iz MINGO-a.

TAGOVI