Rusi odgodili dolazak u Hrvatsku

Autor: A.H. Objavljeno: 01.07.2014. 🕜 08:53 Lokacija: Zagreb

Posjet Millera Hrvatskoj tijekom posljednja dva dana bio je izvor nove mini krize u odnosima između Banskih dvora i Pantovčaka

Visoka delegacija Gazproma na čelu s čelnikom te tvrtke Aleksejem Millerom ipak neće ovoga tjedna posjetiti Hrvatsku. Kako se doznaje iz neslužbenih izvora, a piše Večernji  list, Gazpromovi predstavnici su tijekom jučerašnjeg dana obavijestili Vladu RH kako je Miller prisiljen odgoditi posjet Hrvatskoj, inače planiran za četvrtak. Službeni razlog odustajanja od dolaska nije poznat, no kako se doznaje ruska delegacija službeno je zatražila termin za sastanak s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem. Ove informacije sinoć nije bilo moguće i službeno potvrditi, no prema neslužbenim saznanjima, moguće je da je planirani dolazak tek odgođen za tjedan dana, pa bi se visoki hrvatski dužnosnici s Gazpromovim čelnikom i njegovom delegacijom mogli susresti 9. srpnja. Dakako, to će uvelike ovisiti o tome hoće li Milanović pristati na sastanak ili ne, piše Večernji list. Naime, najavljeni posjet Millera Hrvatskoj tijekom posljednja dva dana bio je izvor nove mini krize u odnosima između Banskih dvora i Pantovčaka. Nakon što su mediji objavili kako visoka Gazpromova delegacija dolazi u Hrvatsku, premijer Milanović javno je izjavio kako 'o tom posjetu ne zna ništa', poručivši pritom da su svim zainteresiranim investitorima vrata otvorena, ali da je adresa prvo Ministarstvo gospodarstva, a onda i Vlada. Iz te izjave dalo se zaključiti kako premijer nije zadovoljan inicijativom predsjednika, no iz Ureda predsjednika tek su priopćili da je dolazak organiziran na prijedlog ruske kompanije, te kako je na sastanak pozvan i resorni ministar Vrdoljak. Za vjerovati je kako ta kakofonija nije najbolje sjela Rusima, pogotovo s obzirom na loša nedavna iskustva. 
Naime, Miller je Hrvatsku posjetio u ljeto prošle godine, a tada su ga primili Josipović, Vrdoljak, ali ne i Milanović, koji se iz nikad razjašnjenih razloga odbio sastati s njime, poslavši na sastanak Vesnu Pusić. Takav potez premijera tumačio se kao ozbiljan diplomatski faux pas, pogotovo s obzirom da Miller nije samo jedan od najmoćnijih biznismena u svjetskoj energetici, već i neformalni izaslanik službene ruske politike. Utoliko, za pretpostaviti je kako bi još jedna odbijenica Milanovića Milleru vjerojatno bila shvaćena kao krajnji iskaz nepoštovanja prema Rusiji, dok je s druge strane također razumljivo da šef Gazproma strateški ima želju uspostaviti komunikaciju s vrhom izvršne vlasti. Pojednostavljeno rečeno, koji god od svojih interesa u Hrvatskoj Gazprom želi realizirati – od plinovoda Južni tok, preko mogućeg ulaganja u Inu do projekata istraživanja ugljikovodika – za to je nužna politička podrška, koju usprkos formalnoj tituli poglavara države koju drži predsjednik Josipović – ipak može osigurati jedino Vlada. Utoliko, odgodu dolaska Gazpromove delegacije može se smatrati kao kratki predah namijenjen tome da hrvatska strana usuglasi svoje stavove, te da se ispoštuje formalna procedura potrebna za sastanak Milanović – Miller. Hoće li do njega doći ili ne, vjerojatno će biti poznato tijekom narednih dana, zaključuje Večernjak.

TAGOVI