Naslovnica   →Energetsko gospodarstvo

HOPS proslavio rekonekciju

Autor: N.D. Objavljeno: 14.10.2014. 🕜 13:14 Lokacija: Zagreb

10. godišnjica ponovnog povezivanja prijenosne mreže kontinentalne Europe

Prigodnom svečanošću 10. listopada u nazočnosti ministra gospodarstva RH, Ivana Vrdoljaka, te posrednih i neposrednih domaćih i inozemnih stručnjaka, Hrvatski operator prijenosnog sustava d.o.o. (HOPS) u suradnji s Europskom mrežom operatora prijenosnih sustava (ENTSO-E) obilježio je 10. godišnjicu ponovnog povezivanja prijenosne mreže kontinentalne Europe. Suradnjom brojnih operatora prijenosnih sustava, prije deset godina, točnije 10.10.2004. godine uspješno je obavljena rekonekcija 1. i 2. sinkrone zone UCTE, odnosno povezivanje prijenosnih mreža jugoistočne i kontinentalne Europe. Tim je projektom Europa ponovno elektroenergetski povezana u jedinstveni europski kontinentalni prijenosni sustav, koji je zbog ratnih razaranja na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine, 13 godina bio podijeljen na dvije zone. 
Miroslav Mesić, predsjednik Uprave HOPS-a, zahvalio je svim sudionicima rekonekcije, ističući kako je riječ o nesvakidašnjem pothvatu koji je koordiniran iz Nacionalnog dispečerskog centra u Zagrebu. Svečanost je, stoga, bila prigoda da se svim sudionicima rekonekcije koje su operativno sudjelovali u tom tehnički vrlo zahtjevnom projektu predaju zahvalnice za osobni doprinos. Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva RH, istaknuo je značaj rekonekcije, kao „vrlo zahtjevnog postupak na kojem su ispit položili brojni domaći i strani stručnjaci.“ Naglasio je kako nije riječ samo o hrvatskom, nego i europskom projektu u koji je hrvatska strana uložila približno 130 milijuna eura u obnovu TS Ernestinovo i priključne 400 kV dalekovode, TS Žerjavinec te 400 kV dalekovod Konjsko-Mostar. 
„Objedinjavanje čitave kontinentalne Europe kao jednog sinkronog elektroenergetskog područja, koje obuhvaća više od 520 milijuna ljudi, izazov je kako za Europsku uniju, tako i svaku njenu državu članicu, koja mora osigurati nacionalnu energetsku stabilnost i konkurentne cijene za svoje potrošače“, dodao je ministar Vrdoljak. Predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić, rekao je kako je rekonekcija omogućila razvoj elektroenergetskog tržišta, a njome su stvorene i tehničke pretpostavke za liberalizaciju tržišta električnom energijom u Europi.

TAGOVI