I okolica Omble bogata bioraznolikošću

Autor: N.D. Objavljeno: 22.04.2015. 🕜 08:39 Lokacija: Dubrovnik

Održana javna rasprava o Glavnoj ocjeni prihvatljivosti HE Ombla na ekološku mrežu

Ovaj ponedjeljak u Dubrovniku je održana javna prezentacija Studije glavne ocjene prihvatljivosti zahvata HE Ombla za ekološku mrežu, koju je za potrebe HEP-a napravili Oikon i Geonatura. Izrađivače studije dočekali su brojni transparenti protiv gradnje hidroelektrane, a građani su s neodobravanjem pratili izlaganje izrađivača studije koji tvrde da HE Ombla neće imati negativnih utjecaja na vrste ako se primjene preporučene mjere zaštite, piše Dubrovački vjesnik. Istaknuli su to uvodno izrađivači studije Franica Kljaković Gašpić i Oleg Antonić iz konzorcija tvrtki Oikon, Instituta za primijenjenu ekologiju i Geonatura koji su ovlašteni za izradu stručnih poslova zaštite prirode, dodajući kako su istraživanja potvrdila da bogata bioraznolikost nije specifična za špiljski sustav Omble, te da je na širem dubrovačkom području prisutna vrlo bogata i rijetka podzemna fauna. U dvije špilje nađeno je pet vrsta šišmiša, popovska graovica, dinarski špiljski školjkaš, no ne i čovječja ribica. Na sve njih kao i na istočno, submediteranske suhe travnjake gradnja hidrocentrale će imati značajno negativan utjecaj koji uz poduzete mjere može postati značajno pozitivan, ističu izrađivači studije, tvrdeći kako Ombla nije hrvatski Galapagos, što je auditorij prekinuo riječima: - Nemojte nam prodavati spinove.U studiji se tvrdi kako bi hidroelektrana Ombla mogla povećati bioraznolikost jer će se prilikom gradnje iskopati dodatni kanali, te smanjiti fluktuacije protoka vode.
HEP-ovi istraživači nisu istraživali Vilinu špilju nego 115 drugih podzemnih objekata i lokaliteta, rečeno je na javnom izlaganju. Krešimir Bolanča, voditelj projekta HE Ombla u HEP-u, odgovorio je kao je IGH studijom iz 1995. godine potvrdio stabilnost padina na tom području, da je seizmika uzeta u obzir, te da Vilinska spilja nije istraživana jer je ona 2012. kvalitetno istražena i utvrđeno je kako je ona jedino tipsko nalazište za čak 30, a ne osam vrsta koje je našla ranija studija. Predsjednica Društva arhitekata Dubrovnik Svjetlana Jelavić Dean rekla je kako nije dobro da investitori plaćaju ovakve studije, te da bi se primjedbe građana trebale dostaviti Zavodu za prostorno planiranje koji upravo radi izmjenu Županijskog prostornoga plana. "Nikad nismo pogodovali investitoru. Nezavisna smo tvrtka" odgovorio joj je Antonić. I Dražen Lovrić iz HEP-ova tima za izgradnju HE Omble odgovorio je kako HEP ima planove i za proširenje HE Plat, a da se nigdje na 26 hidrocentrala ne bavi flaširanjem vode, te da s golfom nema nikakve veze.
Jadranka Šimunović ispred Udruge zelenih ističe kako Riječani neće dopustiti da se gradi hidrocentrala: "Oni su bacili oko na našu Omblu zbog vode i samo zbog vode", rekla je Šimunović. I Jagoda Munić iz Zelene akcije utvrdila je kako u studiji ima previše „možda“ te da Vilina špilja nije istraživana kako bi se dokazala HEP-ova teza da je Ombla bezvrijedna. Marin Pavlović ustvrdio je kako iz HEP-a lažu da su provodili monitoring na svim izvorima, da na tom prostoru nema klizišta, da nema potresa. "Laž na laž. Rijeka dubrovačka na rasjedu je, a lažete i da je projekt isplativ, a krijete studiju o isplativosti, lažete da je siguran, a europski stručnjaci utvrdili su da je visokorizičan. Niste istraživali Omblu nego sve okolo, kao da se centrala gradi u Slavoniji" rekao je Pavlović. Krešimir Bolanča, voditelj projekta HE Ombla u HEP-u, odgovorio je kao je IGH studijom iz 1995. godine potvrdio stabilnost padina na tom području, da je seizmika uzeta u obzir, te da Vilinska spilja nije istraživana jer je ona 2012. kvalitetno istražena i utvrđeno je kako je ona jedino tipsko nalazište za čak 30, a ne osam vrsta koje je našla ranija studija. Stijepo Rudenjak upozorio je na potrese i moguće posljedice koje bi gradnja HE ovdje mogla proizvesti: "Kad će nas prestati terorizirati korporacijski majmuni?" pitao je na kraju svog govora Rudenjak. Javna rasprava Studije glavne ocjene prihvatljivosti zahvata hidroelektrane Ombla za ekološku mrežu traje do 11. svibnja, do kada se mogu dati primjedbe na Studiju.

TAGOVI