Ina će u Hrvatskoj potrošiti pet puta više u 2012. godini

Autor: N.D. Objavljeno: 05.03.2012. 🕜 09:21 Lokacija: Zagreb (Hrvatska)

Ina će u Hrvatskoj potrošiti 191 milijun dolara na povećanje iscrpka u Ivaniću i Žutici te pripremu proizvodnje na polju Izabela na Jadranu

MOL Grupa izdala je takozvano Izvješće o istraživačkim aktivnostima u kojem tvrdi da će, potaknuta povećanim aktivnostima u segmentu istraživanja posebice u regiji središnje i istočne Europe (SIE) te na Bliskom istoku, u ovoj godini izdvojiti do 1,1 milijardu dolara (6,27 milijarde kuna) za istraživanje i proizvodnju, odnosno dvostruko više od prošlogodišnjih 545 milijuna dolara. Iako se u MOL-ovom priopćenju ističu isključivo kao ulaganja MOL-a u Hrvatskoj je riječ zapravo u ulaganjima Ine koja je konsolidirana u MOL grupu.
Najveći dio tog iznosa MOL grupa će potrošiti u regiji SIE gdje će ove godine biti izdvojeno 552 milijuna dolara (3,15 milijarde kuna) za kapitalne troškove, nasuprot 242 milijuna dolara koliko je bilo izdvojeno prošle godine. Od toga će 241 milijuna biti utrošeno na istraživanje, što je tri puta veći iznos od prošlogodišnjeg, dok će na razvoj polja biti utrošeno 312 milijuna, gotovo dvostruko više nego u 2011. godini. Najveće povećanje bit će zabilježeno u Hrvatskoj gdje će kapitalni troškovi narasti s 34 milijuna dolara na 191 milijun dolara (1,09 milijardi kuna), što uključuje 12 puta veća izdvajanja za istraživačke aktivnosti, u iznosu od 62 milijuna dolara, te četiri puta veća izdvajanja za razvoj polja, u iznosu od 129 milijuna dolara. MOL ističe da će Inin program aktivnosti na kopnu u Hrvatskoj uključivat će bušenje sedam istražnih bušotina i pet novih proizvodnih bušotina, te nastavak projekata povećanja iscrpka nafte na postojećim lokacijama. Ina će također ubrzati priobalne projekte na koje otpada više od trećine ukupnih sredstava izdvojenih za Hrvatsku. Razvojni programi u Hrvatskoj uključuju provođenje projekata povećanja iscrpka nafte na poljima Ivanić i Žutica, optimizaciju proizvodnje na kopnu i sistemsku optimizaciju i instalaciju opreme za primanje proizvodnje iz plinskog polja Izabela u hrvatskom priobalju. Istražne aktivnosti uključuju mahom pripremne radnje za aktivnosti u 2012. godini. Zbog uspješnog provođenja planiranog razvojnog programa, u Siriji je postignuto značajno povećanje proizvodnje. U regiji SIE MOL namjerava povećati stope iscrpka do maksimuma i ublažiti stope opadanja. Planovi za Hrvatsku sastoje se od ekstenzivnih aktivnosti istraživačkog bušenja, bušenja nekoliko razvojnih bušotina na postojećim poljima nafte i plina, nastavak provođenja projekata povećanja iscrpka nafte te početak proizvodnje na 3 plinska polja u okviru međimurskih projekata u Hrvatskoj. MOL-ovo izvješće predviđa i 37 milijuna dolara za istraživanje i proizvodnju nafte i plina u Siriji, no provođenje tog dijela ovisit će o tome hoće li INA biti u mogućnosti nastaviti s aktivnostima u Siriji i kad. MOL očekuje da će u 2012. godini proizvoditi 121,000 barela ekvivalenta nafte dnevno. Pri tome bi, kako MOL-ovi podaci pokazuju, oko 89,000 boe dnevno trebalo dolaziti iz regije SIE, 22,000 boe dnevno iz Rusije te 10,000 boe dnevno iz drugih regija, uglavnom Pakistana. Od ukupne će proizvodnje oko 53% otpadati na plin, a oko 38% na sirovu naftu, dok će na kondenzate otpadati oko 9%, priopćeno je iz te kompanije.

TAGOVI