Incident u Urinju: Drugi požar u posljednja četiri mjeseca

Autor: A.H. Objavljeno: 04.11.2015. 🕜 10:08 Lokacija: Rijeka

Požar je brzom intervencijom rafinerijske vatrogasne jedinice ubrzo stavljen pod nadzor i potpuno ugašen

Incident u Rafineriji nafte Rijeka prije dva dana, koji je pojavom gustog crnog dima uznemirio stanovnike okolnih naselja, bio je daleko ozbiljniji od prekida proizvodnje zbog nestanka struje, što je uprava Ine kao objašnjenje plasirala u javnost. Kako piše Novi list, došlo je do požara i eksplozije u kojima pukom srećom nitko nije ozlijeđen, a zahvaljujući prisebnosti rafinerijskih vatrogasaca požar je stavljen pod kontrolu. Kako prenosi list, prema službenom objašnjenju, tijekom rane večeri došlo je do procesnog poremećaja unutar postrojenja Procesing 2, zbog nestanka struje te privremenog zaustavljanja proizvodnje, uz pojavu dima i plamena na baklji, što nije imalo utjecaja na sigurnost i zdravlje ljudi i okoliša jer se spomenuti poremećaj dogodio unutar zatvorenog sustava. Neslužbeno, od radnika rafinerije Novi list doznaje kako je situacija bila daleko ozbiljnija jer je nakon nestanka struje došlo do eksplozije i požara na peći postrojenja, te samo pukim slučajem nije stradao nitko od operatera koji su samo nekoliko trenutaka ranije radili upravo u tom dijelu pogona. Informaciju je potvrdio i sugovornik blizak vrhu Ine, stručnjak za rafinerijsku proizvodnju, koji je izrazio zabrinutost zbog načina na koji se rafinerija vodi, a koji je rezultirao već drugim požarom postrojenja u svega četiri mjeseca. "Održavanju i radnim procesima se očito pristupa prilično ležerno, da ne kažem neodgovorno. Rafinerija je pogon visokog rizika i to treba imati stalno na umu. Najavljeno smanjenje broja operatera teško da će pozitivno utjecati na sigurnost radnih procesa, pa su opravdana strahovanja od novih incidenata koji bi mogli imati i teže posljedice" rekao je za list sugovornik iz Ine.
U Rafineriji nafte Rijeka u tijeku je postupak otpuštanja čak 90 radnika što bi, u više je navrata dosad upozoravao povjerenik Sindikata EKN-a Ivica Perinić, u kombinaciji s nedostatnim održavanjem moglo dovesti do pojave učestalih i potencijalno opasnih incidenata, kako za radnike rafinerije, tako i za stanovnike u okruženju. U upravi Ine dosad su takve navode odbacivali, tvrdeći kako je rafinerija sigurna, a slično tvrdi i direktor riječke rafinerije Erkki Ranta, koji navodi kako je broj incidenata zadnjih godina smanjen. Eksplozija i požar prije dva dana dovode u pitanje njihove tvrdnje, posebno zbog toga što iz Ine javnosti nisu dali potpunu informaciju o događaju, nego se sve pokušalo zataškati prekidom opskrbe električnom energijom. Perinić, koji strahuje da bi učestalost sličnih incidenata mogla poslužiti i kao izgovor MOL-u da odustane od dugo iščekivane druge faze modernizacije rafinerije, jučer nije skrivao svoje ogorčenje najnovijim nemilim događajem, kao ni pokušajima da se sve prikrije.
Eksplozija i požar u peći pokazuju i dokazuju samo jedno, da vremenski uvjeti nisu razlog incidenta, kao što nisu bili niti razlogom incidenata na postrojenjima rafinerije tijekom ljetnih mjeseci. Razlog je samo višegodišnje tehnološko neodržavanje opreme i postrojenja, kaže Perinić. Prema njegovim riječima najgore je što takva, tehnološka devastacija riječke rafinerije, sada ima svoj nastavak u ideji sadašnjeg menadžmenta da se putem organizacijskih promjena koje bi trebale povećati učinkovitost rafinerijskog osoblja, smanji broj zaposlenih, što će rezultirati i kadrovskom devastacijom riječke rafinerije. Direktor Rafinerije nafte Rijeka Erkki Ranta poručuje kako se svaki dan u rafineriji obavljaju izrazito kompleksne aktivnosti, a »menadžment Ine i riječke rafinerije predan je osiguranju sigurnih uvjeta u kojima se te aktivnosti odvijaju.« – Radni procesi u Rafineriji provode se u skladu s najboljim praksama u industriji, dok je sigurnost zaposlenika i proizvodnih aktivnosti naš osnovni prioritet. Vezano za radove održavanja, kompanija je u njih uložila značajna sredstva u proteklom vremenu te ćemo isto nastaviti činiti i u vremenu pred nama. Početkom sljedeće godine očekuje nas veliki remont u RN Rijeka, kao i lansiranje nekoliko kratkoročnih i dugoročnih projekata, s ciljem poboljšanja energetske učinkovitosti, sigurnosti i daljnjeg smanjenja emisija, kaže Ranta.
Kako piše Novi list, o visokim standardima industrijske prakse i ležernom pristupu rafinerijskom poslovanju možda najbolje govori neslužbena informacija o tome kako je do prekida opskrbe električnom energijom, što je uzrokovalo lančanu reakciju, uopće došlo. Prilikom građevinskih radova u rafineriji je, naime, bagerom presječen glavni kabel kojim se ona opskrbljuje strujom. U osjetljivim i potencijalno opasnim postrojenjima, kakvo rafinerija nesumnjivo jest, tako ozbiljni previdi, posebno ako se doista provode visoki standardi industrijske prakse, naprosto se ne smiju događati. Tijekom obustave postrojenja za destilaciju sirove nafte došlo je do manjeg zapaljenja koje je pravovremenom reakcijom ugašeno u najkraćem roku te je lokacija stavljena pod nadzor rafinerijske vatrogasne službe. U Rafineriji su zatim započeli procesi stabilizacije i vraćanja u proizvodnju, prilikom čega je došlo do procesnog poremećaja i požara unutar peći postrojenja za proizvodnju benzina. Požar je brzom intervencijom rafinerijske vatrogasne jedinice ubrzo stavljen pod nadzor i potpuno ugašen.
U RN Rijeka trenutno se obavlja procjena stanja i evaluacija štete te priprema za plan izvođenja potrebnih popravaka kako bi se proizvodnja mogla nastaviti u što kraćem roku, uz zadovoljenje svih standarda zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša – navode iz Ine.

TAGOVI