Japan smije restartati reaktor oštećen u potresu i tsunamiju

Autor: N.D. Objavljeno: 13.11.2020. 🕜 13:07 Lokacija: Onegawa (Japan)

Japan želi biti ugljično neutralan do 2050.

Tohoku Electric Power u Japanu dobio je odobrenje guvernera lokalne prefekture Miyagi Yoshihiro Murai za ponovno pokretanje bloka 2 u nuklearnoj elektrani Onagawa, oštećenoj potresom i tsunamijem prije devet godina, rekao je glasnogovornik tvrtke za Reuters. Nuklearna elektrana Onagawa poplavljena je tsunamijem 2011. godine, ali je njegov rashladni sustav bio netaknut, za razliku od postrojenja u NE Fukushimi južno od Onagawe, gdje je gubitak hlađenja jezgre reaktora doveo do rastapanja jezgri i do najgore nuklearne katastrofe na svijetu od Černobila 1986. godine. 

Japanske su vlasti zadnjih godina pregledale sve reaktore i nekima ponovno odobrile ponovni rad. Prva dva reaktora koja su se ponovno pokrenula nakon katastrofe u ožujku 2011. u Fukushimi Daiichi to su učinila u kolovozu i listopadu 2015. 

Od tada je još sedam nuklearnih reaktora ponovno pokrenuto, a 18 je u različitim fazama u postupku odobravanja ponovnog pokretanja, prema podacima iz Svjetskog nuklearnog udruženja iz rujna 2020. Japan se prošli mjesec obvezao biti ekonomija s nula emisija do 2050. a sada se s trećinom proizvodnje oslanja na ugljen, upravo zbog katastrofe 2011.

TAGOVI