Jesu li toplinarski sustavi uopće potrebni?!

Autor: B.L. Objavljeno: 19.07.2013. 🕜 10:54 Lokacija: Varaždin

Unatoč novim i značajno poboljšanim zakonskim rješenjima iz područja toplinarstva, građani Varaždina ipak (više) žele etažno grijanje

Sudeći prema reakcijama okupljenih predstavnika upravitelja zgrada i suvlasnika stambenih zgrada u Varaždinu, moglo bi se zaključiti da, unatoč novim i značajno poboljšanim zakonskim rješenjima u području toplinarstva, najveći dio dosadašnjih korisnika toplinske energije iz toplinarskog sustava ipak želi preći na etažno grijanje. To se odmah moglo primijetiti na predstavljanju novog Zakona o tržištu toplinske energije (N 80/2013) koje je u organizaciji Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Varaždin, Grada Varaždina, Ministarstva gospodarstva i Hrvatske energetske regulatorne agencije održano u Varaždinu. Kako je pri tome istaknuto, novi Zakon koji je stupio na snagu 6.7.2013. godine donosi bitne promjene u cijelom području toplinarstva i za sve sudionike na tržištu: od proizvođača i distributera toplinske energije, preko opskrbljivača i kupaca (novi pojam koji podrazumijeva pravnu ili fizičku osobu koja za račun vlasnika, odnosno suvlasnika zgrade kupuje toplinu), do krajnjih korisnika, ali i upravljtelja zgrada i jedinica lokalne samouprave. 
No, kako je već napomenuto, najveći dio okupljenih predstavnika suvlasnika zgrada izjavio je da, zapravo, uopće više ne želi koristiti toplinsku energiju iz samostalnih (tj. kotlovnica u zgradama) i zatvorenih toplinskih sustava (tj. kotlovnica u naseljima), već se želi izdvojiti iz takvih sustava i u svojim zgradama, odnosno stanovima ugraditi plinsko etažno grijanje. U skladu s time, izrazili su i nezadovoljstvo odredbom iz članka 45, stavka 3. Zakona, prema kojem su stanari zgrade koja je spojena na toplinski sustav, a koji su se iz njega izdvojili, dužni plaćati sve troškove osim za potrošenu toplinsku energiju, sve dok svi stanari, odnosno cijela zgrade ne bude isključena iz toplinskog sustava. Unatoč tome što su okupljeni predstavnici MINGO-a i HERA-e napomenuli da međuvlasnički odnosi zbog kojih takvo izdvajanje ponekad dolazi u pitanje nisu predmet novog zakona, već zakona i propisa iz područja uređivanja vlasništva i drugih stvarnih prava (inače, čije su izmjene najavljene za proljeće 2014. godine), ali i da grijanje iz toplinarskog sustava, bez obzira na trenutačno visoke cijene i poteškoće u Varaždinu, u odnosu na etažno grijanje ima brojne tehničke (pa i cijenovne, dugoročno gledano!) prednosti, dio okupljenih predstavnika suvlasnika ustrajao je na uvođenju etažnog grijanja.
Uostalom, takvo rješenje uskoro će možda biti jedino moguće u Varaždinu. Naime, dosadašnji varaždinski distributer (i opskrbljivač) toplinskom energijom, tvrtka Grijanje Varaždin koja je već neko vrijeme u stečaju, trebala bi 31.8.21013. godine prestati s radom. Konačno, kako je to u uvodnom izlaganju naglasio varaždinski gradonačelnik Goran HABUŠ, dipl. ing., Grad već neko vrijeme uveo potpore, odnosno olakšice za prelazak s toplinarskog sustava na etažno grijanje. 

TAGOVI