Kaznene prijave protiv Vuka Hamovića i Vojina Lazarevića

Autor: N.D. Objavljeno: 26.06.2013. 🕜 09:03 Lokacija: Beograd

Strujni tajkuni optuženi da su skupa s čelnicima EPS-a oštetili državu trgujući strujom

Srpsko Ministarstvo energetike i okoliša podnijelo je kaznenu prijavu tužilaštvu protiv vlasnika EFT grupe Vuka Hamovića i vlasnika Rudnapa Vojina Lazarevića zbog sumnje da su zlouporabama u energetskom sektoru oštetili državu za više desetina milijuna dolara. Ministrica energetike Srbije Zorana Mihajlović je objasnila da su njihovi poslovi sa Elektroprivredom Srbije išli na štetu države i navela da su krivične prijave podignute i protiv bivšeg direktora EPS-a Ljubomira Gerića i njegovog zamjenika Vladimira Đorđevića, koji je sada ponovo u EPS-u. Taj slučaj je, kaže ministrica, godinama stajao u ladici, a dva policajca angažirana na njemu uklonjena su, jedan je umirovljen, a drugi je premješten na nižerangirano radno mjesto. Radi se o krivičnoj prijavi policije iz srpnja 2007. protiv četiri visoka dužnosnika EPS-a zbog štetnih ugovora s kompanijama Hamovića i Lazarevića. U prijavi je bilo navedeno da je država oštećena za velik iznos, ali se sve na tome završilo, jer je ministar policije Dragan Jočić smijenio ljude koji su istraživali trgovinu strujom, pod izlikom reformi u policiji. Zanimljivo je da se strujnim kriminalom još 2004. bavio Anketni odbor Skupštine Srbije za utvrđivanje činjenica u trgovini električnom energijom, na čijem je čelu bio današnji vicepremijer Aleksandar Vučić. 
Hamović je tada Vučića nazvao cirkusantom, na šta je on uzvratio da je cirkusant pošten posao. Sve se završilo na tome da to tijelo nije usvojilo zajednički izvještaj u kojem bi osudilo Lazarevića i Hamovića, a kako je naveo Vučić, razlog takvog epiloga je bila kontrola "energetske mafije" nad dobrim dijelom srpskih političara. EPS je sve do prošle godine nastavio trgovati strujom putem posrednika koji su za to naplaćivali milijunske iznose. Tvrtka EFT odbacila je optužbe ministrice energetike Srbije Zorane Mihajlović da je EPS oštećen u poslovanju sa EFT u transakcijma od 2001. do 2003. godine. "EPS u poslovima sa EFT nikada nije oštećen. Niti za desetine milijardi eura kako je pred izbore tvrdila ministrica, niti za desetine milijuna dolara, kako tvrdi sada", piše u priopćenju. Kako navodi EFT, transakcije te privatne kompanije sa državnim EPS-om su bile su u najboljem interesu obije strane, bile su zakonite, profesionalno napravljene i u skladu sa međunarodnim standardima u trgovini strujom. 
Uz napomenu da je "strujna pljačka" jedna od najvećih u suvremenoj srpskoj povijesti ministrica Mihajlović je istakla da je sramota šta je napravljeno u energetskom sektoru zahvaljujući političkim spregama dva biznismena i stopiranju istraga po nalozima iz vrha prethodnih vlasti. Ovi tajkuni se spominju i u nikad razriješenoj aferi interventnog uvoza 80.000 tona sirijske nafte loše kvalitete koju je NIS po barelu plaćao oko tri dolara više od cijene na svjetskom tržištu i država je oštećena za više od 2,5 milijuna eura.
Inače, jake veze, prvenstveno Lazarevića sa političarima nisu tajna. Ne samo da je u crnogorskoj vladi prije 2000. bio ministar bez portfelja, već potom i savjetnik predsednika Filipa Vujanovića. Poslije 2000. godine u Srbiji je značajno ojačao, a zahvaljujući i kumovskom klupku u dvije vlade. Jedan njegov kum Goran Novaković bio je ministar energetike u Vladi DOS, drugi kum Željko Popović bio je na čelu NIS-a, a treći Aleksandar Nikitović, šef kabineta premijera Vojislava Koštunice. Zarađeni novac dvojica tajkuna ulagala su u tvrtke i nekretnine. Lazarević je kupio Rudnap, Minel kotlogradnju, Zavod za fotogrametriju i Energosoft, pišu Vesti.

TAGOVI