Novi Zelend mijenja politiku oko istraživanja ugljikovodika

Autor: N. D. Objavljeno: 10.06.2024. 🕜 09:52 Lokacija: Sydney (Australija)
  • Novi Zeland, panorama
    Izvor: Omer Faruk Bekdemir

Past će ljevičarska zabrana istraživanja nafte i plina

Vlada Novog Zelanda priopćila je u nedjelju da će promijeniti zakon kojim će ukloniti kontroverznu zabranu istraživanja nafte u moru kako bi privukla ulaganja u sektor nafte i plina. Zakonom bi se ukinula zabrana, koja je na snazi ​​od 2018., istraživanja izvan kopnenog Taranakija, energetski bogate regije na sjevernom otoku Novog Zelanda, rekao je ministar resursa Shane Jones u izjavi.

Nacrt zakona bit će predstavljen parlamentu prije kraja 2024., najavio je. "Osim uklanjanja zabrane, predlažemo promjene načina na koji se prijave za istraživanje nafte raspisuju i dodjeljuju, usklađujući režim razgradnje nafte s najboljom međunarodnom praksom i poboljšavajući regulatornu učinkovitost. Naše trenutne postavke predstavljaju prepreku privlačenju ulaganja u istraživanje i proizvodnju jer su preskupe i opterećuju industriju.", rekao je Jones, prenosi Reuters. 

Novozelandska vlada desnog centra objavila je u studenom niz političkih planova uključujući prijedlog da se ukine zabrana istraživanja prethodne vlade lijevog centra predvođene laburistima. Novozelandska Zelena stranka prošle je godine pokrenula peticiju za zadržavanje zabrane, koju podržava Greenpeace.

TAGOVI