Saudi Aramco je dobio nove strane investitore

Autor: N. D. Objavljeno: 10.06.2024. 🕜 09:33 Lokacija: Dubai (Ujedinjeni Arapski Emirati)
  • Naftna bušotina (izvornik: Stephen Coburn / Shutterstock, 2007.)

• nafta, bušotine, proizvodnja nafte i plina
    Izvor: Stephen Coburn / Shutterstock

Veća jagma za dionicama, ali Saudijska Arabija nije u potpunosti ostvarila svoje ciljeve

Saudijska Arabija na inicijalnoj ponudi dionica prošloga tjedna prodala je više od polovice od 11,2 milijarde dolara vrijednih dionica Aramca stranim investitorima, izjavile su Reutersu u subotu dvije osobe upućene u to pitanje.

Saudijska Arabija, naime, pokušava namamiti međunarodne investicije da ulože desetke milijardi dolara u projekte kako bi se diverzificirali od ovisnosti o nafti. Međutim, strana ulaganja opetovano su promašila ciljeve kraljevstva, jer se dionicom trgovalo na nižem rasponu cijene, uz popust od 4%. Na ponudi se našlo tek 0,64% udjela u kompaniji, a cilj je bio prikupiti 12,36 mlrd. USD, što nije postignuto.

"Bilo je više narudžbi iz SAD-a, Velike Britanije, Hong Konga i Japana", rekao je jedan od izvora. Međunarodna potražnja za sekundarnom prodajom dionica bila je veća nego za rekordnim IPO-om Aramca 2019., rekli su izvori Reutersu.

Aramco je u petak rekao da je cijena dionica bila 27,25 rijala (7,27 dolara) nakon što je tvrtka postavila raspon cijena od 26,70-29,00 rijala. Sekundarna ponuda, koju su uključene banke nazvale kodnim nazivom Project Bond, pripremala se mjesecima, a kao rezultat transakcije, više od 120 novih međunarodnih investitora bit će u Aramcu, rekao je jedan od izvora.

"Ukupna potražnja za dionicama bila je veća od 65 milijardi dolara u globalnim blue chip institucijama i domaćoj maloprodajnoj ponudi", rekao je.

Vizija 2030. saudijskog de facto prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana je da financira raznolike ideje poput električnih vozila za izgradnju futurističkih gradova u pustinji, uglavnom putem svog Fonda za javna ulaganja (PIF).

Taj fond vrijedan je 925 milijardi dolara, a smanjio je neke od svojih vodećih giga-projekata. Prihodi od prodaje dionica vjerojatno će biti usmjereni u PIF, rekli su izvori i analitičari, iako bi sredstva također mogla pomoći u pokrivanju proračunskog deficita kraljevstva koji je porastao kako je cijena nafte oslabila. Naime, naftom se trguje po cca 80 USD/bl, a kraljevstvu je potrebna cijena od 96,2 USD/bl da uravnoteži svoj proračun, objavio je MMF u travnju. 

TAGOVI