Veliki naftaši i klimatske politike ne idu zajedno

Autor: N. D. Objavljeno: 20.03.2024. 🕜 13:09 Lokacija: Zagreb
  • Naftne bušotine (izvornik: huyangshu / Shutterstock, 2011.)

• nafta, bušotine, proizvodnja nafte i plina, naftna industrija
    Izvor: huyangshu / Shutterstock

Ukratko, politika velikih je znatnim dijelom još uvijek "business as usual..."

Nijedna od 25 najvećih svjetskih naftnih i plinskih kompanija nije usklađena s ciljevima Pariškog sporazuma, navodi se u novom izvješću think tank Carbon Tracker. BP ima bolje rezultate od svojih kolega zahvaljujući planu smanjenja proizvodnje na 2 milijuna b/d naftnog ekvivalenta (boe/d) do 2030.

Posljednje izvješće Carbon Trackera, Paris Misaligned II, mjerilo je kako se tvrtke ocjenjuju prema pet kriterija — uključujući usklađivanje ulaganja, proizvodnje i ciljeva emisija, kao i poticaje za naknade. Oni se koriste za izradu tablice rezultata koja ocjenjuje koliko su sveukupno naftne i plinske kompanije usklađene s ciljem Pariškog sporazuma da se svjetska temperatura održi unutar 1,5-1,7°C u odnosu na predindustrijsko doba.

Dok je BP bio na vrhu, druge europske kompanije Shell, norveški Equinor pod državnom kontrolom, španjolski Repsol, talijanski Eni i TotalEnergies bili su blizu iza njega, uz američki neovisni Chesapeake. Potonji je dobio relativno dobre ocjene zbog očekivanog kratkoročnog pada njegove proizvodnje kao i nedavnih konačnih odluka o ulaganju za nove projekte, rekao je Carbon Tracker, objavio je Argus.

Na drugom kraju liste rezultata bili su ExxonMobil, brazilski državni Petrobras, saudijski državni Aramco, američki Pioneer Natural Resources i ConocoPhillips.

Najnovije izvješće navodi 15 velikih naftnih i plinskih projekata odobrenih 2022. i 2023. koji su izvan scenarija umjerene tranzicije, gdje globalne temperature ostaju unutar 1,7 °C u odnosu na predindustrijska vremena. Devet od njih — uključujući tri koja su dio širenja TotalEnergiesa i CNOOC-a u Ugandi pod kontrolom kineske države — ne usklađuju se sa scenarijem spore tranzicije, u kojem se temperature održavaju na 2,4°C iz predindustrijskih vremena, prema izvješću.

Prethodno izvješće Carbon Trackera Paris Maligned pokazalo je da bi više od trećine ulaganja odobrenih u razdoblju od siječnja 2021. do ožujka 2022. bilo ekonomično samo ako potražnja za naftom i plinom pogura globalno zatopljenje na više od 2,5 °C iznad predindustrijskih temperatura.

TAGOVI