HEP zainteresiran ulagati u NE Krško 2

Autor: N. D. Objavljeno: 20.03.2024. 🕜 11:26 Lokacija: Zagreb
  • Vice Oršulić, novi (privremeni) predsjednik Uprave HEP-a (izvornik: HEP, prosinac 2023.)

• HEP, Vice Oršulić
    Izvor: HEP

GEN Energija je demantirala da s HEP-om već razgovara o partnerstvu

Predsjednik Uprave HEP-a Vice Orlušić je na konferenciji Poslovnog dnevnika pod nazivom Energetski put u održivu budućnost rekao da će se predstavnici HEP-a već danas (ponedjeljak) sastati sa slovenskim kolegama na temu suradnje u izgradnji drugog bloka. Sa slovenske strane, suvlasnik Nuklearne elektrane Krško i za sada jedini investitor u drugi blok (JEK 2) je tvrtka Gen Energija, naglašavaju slovenski mediji koji su odmah prenijeli vijest i tražili reakciju.

Prema Orlušićevim riječima, do 2050. je plan u potpunosti transformirati i dekarbonizirati HEP grupu. Istaknuo je i da je pred Hrvatskom veliki zadatak jer će morati dograditi elektroenergetsku mrežu kako bi omogućila prijenos i distribuciju obnovljivih izvora energije.

I član uprave NEK-a Saša Medaković potvrdio je na konferenciji u ponedjeljak da se između Slovenije i Hrvatske vode razgovori o suradnji u izgradnji nove nuklearne elektrane. Hrvatska 15 posto električne energije dobiva iz nuklearne elektrane Krška.

Gen energija: Nismo razgovarali o suinvestiranju

Iz Gen Energije potvrdili su Orlušićeve riječi o sastanku, no kako su dodali, nije bilo riječi o suinvestiranju HEP-a u projektu JEK 2, javlja RTV Slovenije. Pojasnili su da se na aktualnom sastanku uprave NEK-a s njegovim slovenskim i hrvatskim vlasnicima, odnosno upravama tvrtki Gen energija i HEP, razgovaralo o tekućim stvarima u vezi s NEK-om i strategiji upravljanja zajedničkim ulaganjem u NEK. U Gen Energiji vide interes stranih i domaćih aktera, osim Hrvatske ili državne energetske tvrtke HEP. "Ovi razgovori su isključivo informativnog karaktera. Odabir potencijalnog suinvestitora također nije isključivo u nadležnosti Gena, tako da je trenutno prerano o tome raspravljati", napisali su. Ideja o suinvestiranju u projekt JEK 2 je dobra vijest, procjenjuje RTV Slovenije.

TAGOVI