Slovenija će ove godine početi izgradnju odlagališta za radioaktivni otpad

Autor: N. D. Objavljeno: 11.01.2024. 🕜 09:49 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)
  • odlagalište nisko i srednje radioaktivnog otpada u Vrbini, Slovenija, 2023.
    Izvor: ARAO

Stvoreni su svi preduvjeti za početak gradnje odlagališta nisko i srednje radoaktivnog otpada u Vrbini

Slovenska Agencija za radioaktivni otpad ARAO će ove i iduće godine izgraditi odlagalište nisko i srednje radioaktivnog otpada u Vrbini blizu Krškog te započeti s pripremama za odlaganje tog otpada iz Nuklearne elektrane Krško. Naime, slovenska Vlada je dala suglasnost na Plan poslovanja Agencije za razdoblje 2024.-2025. Agencija će, kako se čini, ove i iduće godine ubrzati aktivnosti na području izgradnje odlagališta nisko i srednje radioaktivnog otpada (NSRAO) u Vrbini pri Krškom, a poslovnim planom predviđene su i početne aktivnosti pripreme NSRAO otpad iz Nuklearne elektrane Krško za zbrinjavanje.

Unatoč činjenici da je izgradnja odlagališta NSRAO ključna u području zbrinjavanja ove vrste otpada, njegovo planiranje traje dugi niz godina – prvi sastanak organiziran je 2004., Vrbina je kao lokacija potvrđena 2009., a projekt je dobio zamah od 2021. dobivanjem okolišne suglasnosti. Lani su ishodili su pravomoćnu građevinsku dozvolu, te je započela izgradnja infrastrukturnih objekata. Slijedi izgradnja tehnološkog objekta, a u 2026./2027. godini trebala bi biti završena gradnja i započeti probni rad.

 
Hrvatska još nije formalno odabrala i potvrdila lokaciju

 

Nisko i srednje radioaktivni otpad inače nastaje pri proizvodnji električne energije u NE Krško te pri korištenju izvora zračenja u industriji, medicini i istraživačkim djelatnostima. Odlagalište NSRAO predviđeno je za polovicu NSRAO iz NEK-a i sav institucionalni radioaktivni otpad. Izgradit će se jedan silos za odlaganje, tehnološki i drugi objekti te pripadajuća infrastruktura.

Odlagalište NSRAO preuzet će polovicu otpada od NEK-a, a drugu polovicu preuzima hrvatska strana, koja planira odlagalište na lokaciji bivše vojarne Čerkezovac na Trgovskoj gori uz granicu s BiH i Hercegovine. Hrvatska još nije potvrdila tj. izabrala lokaciju za skladište na Čerkezovcu već su za nju napravljene studije nultog stanja radioaktivnosti u okolištu, provedena su istražna bušenja te geološka, siezmološka i druga istraživanja. U planu je i posebna Uredba koja će regulirati lokalnu eko-rentu koja se procjenjuje na više od milijun eura godišnje. 

 

TAGOVI