Republika Srpska i FBiH kontrolirat će nulto stanje na Trgovskoj gori

Autor: N. D. Objavljeno: 27.09.2023. 🕜 14:42 Lokacija: Sarajevo (BiH)
  • Vizualizacija bačva s radioaktivnim tvarima (izvornik: Shutterstock, 2011.)

• radioaktivni otpad, radioaktivnost
    Izvor: Shutterstock

Istraživanja nultog stanja počet će nasuprot bivše vojarne Čerkezovac gdje će se graditi novo skladište niskoradioaktivnog otpada

Stručni timovi nadležnih institucija Republike Srpske i FBiH ovaj tjedan počinju istraživanja u Novom Gradu, a rezultati njihovih analiza bit će ključni u opovrgavanju namjere Hrvatske da skladišti radioaktivni otpad s druge strane Une. Također, tamošnji stručni tim koji se bavi Trgovskom gorom bit će pojačan novim članovima.

Stručni timovi će provoditi geološka i hidrološka istraživanja i mjeriti nulto stanje zračenja. U sve će biti uključene naše institucije, kao i paritetne institucije iz FbiH. Početak istraživanja biti ozvaničen u nultoj zoni, odnosno točno preko puta bivše vojarne Čerkezovac na Trgovskoj gori.

Institut za javno zdravstvo RS je tu već stacionirao svoje mjerne uređaje, tako da će i ostali započeti istraživanja na toj lokaciji. Uskoro će se krenuti u proces javne nabave hidrometeoroloških stanica koje će se koristiti za istraživanja.

Geološki zavod RS-a raspisati će javni poziv za istraživanja za koja nisu osposobljeni, te da će sve nadzirati Stručni tim kako ne bi bilo propusta.

TAGOVI