Britanija propituje ograničenje na cijenu ruske nafte

Autor: N. D. Objavljeno: 29.09.2023. 🕜 09:48 Lokacija: London (Velika Britanija)
  • Pramac tankera za naftu (izvornik: Angad Cheema from Pixabay, 2023.)

• tankeri, nafta, pomorstvo, brodovi
    Izvor: Angad Cheema / Pixabay

Ruskom naftom učinkovito se trguje iznad "price capa" koji su odredili zapadni saveznici

Velika Britanija raspravlja o učinkovitosti ograničenja cijena ruske nafte sa svojim partnerima iz G-7 s obzirom na promjenu globalnih cijena nafte, izjavila je u četvrtak britanska ministrica financija Joanna Penn.

Penn, koja je u Washingtonu na sastancima s američkim dužnosnicima i zakonodavcima, rekla je u intervjuu za Reuters da se ograničenje cijena pokazalo uspješnim u održavanju opskrbe tržišta naftom, dok je istovremeno smanjivalo prihode Rusije i povećavalo troškove Moskve za izvoz nafte.

No primijetila je promjene globalne cijene nafte i promjene u odgovoru Rusije otkako je ograničenje uvedeno u prosincu. "Moramo stalno nadzirati učinkovitost 'prica capa'. Moramo razmisliti o tome kako možemo osigurati da razmotrimo kako će se odgovor razvijati, a time i kako bi se gornja granica cijena i politika trebali razvijati kao odgovor na to", rekla je Penn, piše Reuters.

 

Rusija je bila prisiljena smanjiti izvoz nafte odmah nakon uvođenja gornje granice cijena jer se borila pronaći dovoljno brodova za prijevoz cjelokupne proizvodnje. Međutim, zemlja je uspjela premjestiti većinu svog izvoza preko domaćih ili nezapadnih stranih pošiljatelja, koji ne zahtijevaju zapadno osiguranje. Reuters je neki dan objavio da je primijećeno da značajan broj brodova gasi transpondere s lokacijom i spekulira se da ima dosta pretovara nafte i naftnih derivata na moru, kako bi se izbjegle sankcije. Tržišni podaci pokazuju da se većinom ruske glavne izvozne klase Urals od sredine srpnja trguje iznad 60 dolara po barelu zapadne cijene od sredine srpnja usred smanjenja proizvodnje od strane proizvođača OPEC+, uključujući Saudijsku Arabiju i Rusiju.

 

Penn je rekla da Britanija nastavlja poštovati ograničenje cijene od 60 dolara, ali raspravlja o "cjelovitoj politici" sa svojim partnerima, uključujući Sjedinjene Države, i drži je pod "konstantnim nadzorom". Na pitanje traži li Britanija službenu reviziju politike, Penn je rekla: "Službena revizija oko razine gornje granice jedan je aspekt toga", rekla je.

U početku se G7 složio da revidira ograničenje cijena "prema potrebi". No, nikakva revizija nije provedena od ožujka, a četiri osobe upoznate s politikom G7 rekle su Reutersu ovog mjeseca da nema neposrednih planova za razmatranje prilagodbe sheme.

TAGOVI