Mađarska želi prolongirati benefite za uvoz nafte iz Rusije

Autor: N. D. Objavljeno: 05.07.2023. 🕜 14:23 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)
  • Benzinska postaja MOL-a (izvornik: MOL Group, 2023.)

• MOL, benzinske postaje
    Izvor: MOL Group

Slovnaftova rafinerija i dalje je izrazito ovisna o ruskoj nafti iz Družbe

Mađarski ministar vanjskih poslova želi produžiti MOL-ovo izuzeće od sankcija protiv Rusije za još godinu dana kako bi omogućio rafineriji nafte Slovnaft, podružnici vodeće mađarske naftne i plinske kompanije, izvoz rafiniranih proizvoda u Češku, izvijestio je Világgazdaság.

Mađarska će zatražiti od Europske unije da na godinu dana produlji izuzeće od sankcija protiv Rusije koje dopušta slovačkoj rafineriji Slovnaft, dijelu grupe MOL, izvoz rafiniranih proizvoda proizvedenih od ruske nafte u Češku, rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó , na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka sa slovačkim kolegom Miroslavom Wlachovskim.

Szijjártó je nakon razgovora sa slovačkim ministrom vanjskih poslova naglasio da mađarskoj naftnoj kompaniji treba još godinu dana da dovrši ulaganje u Slovnaftovu rafineriju u Slovačkoj, što joj omogućuje da se nastavi udaljavati od ruske sirove nafte. Trenutačno ne samo Mađarska, nego i Slovačka i Češka značajno ovise o ruskoj nafti, iako se sve zalažu za postupno smanjenje uvoza.

Izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernádi rekao je Reutersu u travnju da MOL planira koristiti fondove EU za djelomično financiranje tehnoloških ulaganja od 500 do 700 milijuna dolara potrebnih za pretvorbu svojih rafinerija u Százhalombatti (Mađarska) i Bratislavi (Slovačka) za djelomično postupno ukidanje nafte Ural.

Prošle je godine samo pet posto Slovnaftove potrošnje nafte bila neruska nafta, ali to će porasti na oko 30-35%, ili dva milijuna tona, do kraja 2023., prema izvršnoj vlasti, javlja mađarski poslovni dnevnik.

TAGOVI