Srbija i Mađarska sve bliskije surađuju u energetici

Autor: N. D. Objavljeno: 25.04.2023. 🕜 10:03 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)
  • Dio cjevovoda s ventilom (izvornik: nostal6ie / Shutterstock, 2013.)

• cjevovodi, ventili, oprema pod tlakom
    Izvor: nostal6ie / Shutterstock

Srbija i Mađarska uskoro će potpisati sporazum o gradnji naftovoda između dviju zemalja

Mađarska i Srbija pripremaju izgradnju novog naftovoda između Algyőa u Mađarskoj i Novog Sada u Srbiji, što će pridonijeti poboljšanju sigurnosti opskrbe obje države, najavio je prošli četvrtak ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó.

Rekao je da su pregovori između mađarske naftne i plinske kompanije MOL i srbijanske naftne kompanije Transnafta o projektu u tijeku. Ugovor o tome mogao bi biti potpisan na summitu srbijansko-mađarske vlade zakazanom za lipanj, dodao je. Naftovod je dužine 128 km, a koštat će oko sto milijuna eura. Srpski premijer Vučić ranije je najavio da će Srbija u infrstrukturu i energetiku u šest godina uložiti 12 milijardi eura. 

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa srbijanskom ministricom energetike Dubravkom Dedović u Budimpešti, Péter Szijjártó istaknuo je da će na europskom tržištu biti dostupno 60 milijardi kubičnih metara manje ruskog plina nego lani, da je potražnja značajno porasla zbog ponovnog otvaranja kineskog plina. gospodarstva te da LNG kapaciteti još nisu izgrađeni u mjeri potrebnoj da bi se nadomjestio manjak.

O aktualnim pregovorima istaknuo je da je mađarsko-srpska strateška energetska suradnja jedno je od jamstava da će opskrba Mađarske energijom biti sigurna u narednom razdoblju.

 

Turski tok i sigurnost opskrbe plinom 

 

Plinovodom Turski tok iz Srbije dnevno u Mađarsku stiže 9-15 milijuna prostornih metara prirodnog plina, a Srbija će biti jedan od mogućih pravaca za količine plina koje Mađarska želi. kupiti iz Azerbajdžana.

Mađarska je stoga zainteresirana za razvoj distributivne plinske mreže u Srbiji, smatra je europskim pitanjem i stoga očekuje da će Europska unija financirati infrastrukturu u regiji koja će srednjoj Europi omogućiti pristup alternativnim izvorima, dodao je ministar.

Postignut je okvirni dogovor o skladištenju 500 mil. m3 prirodnog plina za Srbiju u plinskim skladištima u Mađarskoj ove godine. Osim toga, mađarska tvrtka za opskrbu električnom energijom MVM i Srbijagas uskoro će osnovati zajedničku tvrtku za zajedničke aktivnosti trgovanja plinom, čime će se ojačati prisutnost dviju zemalja na srednjoeuropskom energetskom tržištu, javlja Hungary today.

 

TAGOVI