Srbija je dobila gigatvornicu litij željezo fosfata za baterijske sustave

Autor: N. D. Objavljeno: 25.04.2023. 🕜 09:07 Lokacija: Subotica (Srbija)
  • Baterija (izvornik: Shutterstock, 2016.)

• baterije, baterijska pohrana energije, spremnici energije, pohrana energije
    Izvor: Shutterstock

Tvrtka ElevenEs tvrdi da je otvorila prvu giga-tvornicu LFP-a u Europi

Tvrtka ElevenEs je otvorila gigatvornicu litij željezo fosfata (LFP) u Srbiji, u Subotici. ElevenEs tvrdi da je to prva LFP gigatvornica otvorena u Europi, što bi, u teoriji, mogle iznijeti još samo dvije tvrtke.

Postrojenje u Subotici otvoreno je s ciljem dostizanja godišnjeg proizvodnog kapaciteta od 500 MWh 2024. godine, priopćio je u ponedjeljak ElevenES, iako u izjavi za medije nije otkriven proizvodni kapacitet.

Kada je pokrenuo projekt 2021., ElevenES je rekao da cilja na 300 MWh proizvodnog kapaciteta u 2023. Sada je priopćeno da će se industrijsko postrojenje proširiti kako bi 2024. postalo Mega-tvornica, proizvodeći 500 MWh, fokusirajući se, ali ne ograničavajući se na C i D uzorke. Tvrtka, koja se izdvojila iz tvrtke za preradu aluminija Al Pack Group, ima za cilj doseći 48 GWh proizvodnog kapaciteta u pet godina u dvije gigatvornice. Tada će tvrtka raditi s kombiniranim kapacitetom od 48GWh – što je jednako broju baterijskih ćelija za napajanje milijuna električnih automobila srednje veličine svake godine.

 
Baterijske ćelije prizmatičnog oblika

 

LFP gigatvornica proizvodit će ćelije prizmatičnog oblika za tržišta električnih vozila (EV) i stacionarnih sustava za pohranu energije (ESS). LFP ima bolje performanse u zaštiti od požara i, do skokova cijena litij karbonata 2022., imao je nižu cijenu od postojeće litij-ionske tehnologije nikal-mangan-kobalt (NMC).

LFP međutim ima manju gustoću energije od NMC-a, što ga čini prikladnijim za stacionarne sustave gdje je to manje zabrinjavajuće. Međutim, LFP počinje zauzimati tržišni udio u segmentu električnih vozila. Tesla je najavio da će se prebaciti na LFP baterije za neke specifične EV modele, a predviđanja govore da će biti dominantan do 2030.

Izvršni direktor tvrtke ElevenEs Nemanja Mikac, rekao je: „Proširenje našeg centra za istraživanje i razvoj i otvaranje našeg prvog proizvodni pogon u Srbiji velika je prekretnica za ElevenEs i europsko tržište baterijskih sustava u cjelini. LFP je nedavno dokazao svoj potencijal transformacije tržišta električnih vozila i, prema McKinseyju, predviđa se da će biti prvi izbor u kemiji baterijskih sustava, koja se globalno koristi do kraja ovog desetljeća. Ponosni smo na naš doprinos smanjenju globalnog otiska počevši od lokalne proizvodnje naših baterijskih ćelija.”

 

 

Izvor:
Konkurencija

 

Freyr je prošlog mjeseca održao ceremoniju otvaranja svoje proizvodne linije u svojoj prvoj gigatvornici u Norveškoj, za koju se očekuje da će u potpunosti biti pokrenuta 2024.

Ta linija - CQP - proizvodi uzorke ćelija za provjeru valjanosti tehnologije proizvodnje polučvrstih ćelija temeljene na LFP-u koju koristi, kao i pružanje operativnog učenja i obuke za Freyrovu buduću veću gigatvornicu. CQP ne proizvodi kontinuirano, ali da proizvodi imao bi godišnji proizvodni kapacitet veći od GWh.

Očekuje se da će LFP gigatvornica u Turskoj tvrtke Kontrolmatik također započeti komercijalnu proizvodnju tijekom tekućeg tromjesečja, a pilot proizvodnja i testiranje možda su već započeli prije nekoliko mjeseci.

Europa i SAD nastoje izgraditi domaće kapacitete opskrbnog lanca litij-ionskih baterija, od obrade metala do proizvodnje komponenti do potpunih ćelija i ESS rješenja, piše Energy-Storage.news

TAGOVI