Crnogorska elektroenergetika je stabilna

Autor: B. O. Objavljeno: 24.04.2023. 🕜 10:31 Lokacija: Nikšić (Crna Gora)
  • Postrojenje TE Pljevlja u Crnoj Gori (izvornik: EPCG 2020.)

• EPCG, TE Pljevlja, termoelektrane
    Izvor: EPCG

Redoviti remont TE Pljevlja, prema očekivanjima, trajat će 45 dana

Elektroenergetske okolnosti u Crnoj Gori su stabilne, a tako će ostati i nakon izlaska Termoelektrane (TE) Pljevlja s mreže zbog redovitog godišnjeg remonta opreme i postrojenja koji je počeo 18. travnja. Remont će, prema predviđanjima, trajati 45 dana, izvijestila je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG). Povratak termoenergetskog bloka na elektroenergetski sustav Crne Gore očekuje se 2. lipnja. 

Glavni operativni direktor EPCG-a Zoran Šljukić navodi da su ovogodišnji remontni radovi, vrijedni 3,1 milijuna eura, dobro i na vrijeme pripremljeni. "U prethodnom razdoblju uredno je provedena natječajna procedura i potpisani ugovori sa svim izvođačima na remontnim radovima, tako da smo spremno ušli u ovaj posao", ističe.

Prema riječima izvršnog voditelja Uprave za upravljanje energijom Darka Krivokapića, zahvaljujući dobrim hidrološkim uvjetima u ovom dijelu godine, bez obzira na nešto manji prosjek oborina tijekom ožujka i u prvoj polovini travnja u odnosu na plan, izlazak termoelektrane s mreže neće se osjetiti.

"Akumulacije HE Perućica su na razini Bilance, dok akumulacija HE Piva trenutačno raspolaže potencijalom za proizvodnju gotovo 100 GW h električne energije više u odnosu na plan. To bi trebalo biti dovoljno da pokrijemo potrebe potrošnje, uglavnom iz vlastitih izvora, bez većeg uvoza energije", kaže.

 

Sušno razdoblje

On vjeruje da će kroz optimizaciju proizvodnje i dobro uravnotežen odnos uvoza i izvoza električne energije, elektroenergetske okolnosti biti stabilne i u nadolazećem razdoblju.

"Nadam se kako ćemo do kraja travnja raspolagati dovoljnim količinama električne energije za pokrivanje potrošnje. Dakle, uvezene količine energije pokrit ćemo (financijski) iz izvoza, dok tijekom svibnja očekujemo kako trošak uvoza neće biti veći od pet milijuna eura, što je otprilike 10 posto potreba za električnom energijom", podsjetio je.

Ostali dio potreba potrošnje bit će pokriven iz vlastitih izvora, od čega 70 posto iz hidroenergetskih objekata EPCG-a, dodatnih 20 posto iz obnovljivih izvora, a ostatak iz razlike ostvarene na temelju izvoza i uvoza.

"Imamo dovoljno novca i energije kako bismo spremni dočekali ljetno, sušno razdoblje kada nas očekuje smanjena proizvodnja iz hidroenergetskih kapaciteta i povećani uvoz", zaključio je Krivokapić.

TAGOVI