Krenula je ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja

Autor: B.O. Objavljeno: 28.04.2022. 🕜 08:51 Lokacija: Nikšić (Crna Gora)

Vrijednost projekta je 70 milijuna eura

Polaganjem temeljnog kamena sredinom ovog tjedna, krenula je ekološka rekonstrukcija Termoelektrane (TE) Pljevlja. Vrijednost tog projekta je 70 milijuna eura, a zahvaljujući njemu osigurat će se dulji vijek rada termoenergetskog bloka. 

Energetsku tranziciju nije moguće izvesti preko noći pa je, do izgradnje odgovarajućih zamjenskih kapaciteta, neophodno održavati i modernizirati proizvodnju u postojećim proizvodnim objektima, s posebnim osvrtom na TE Pljevlja, kao podružnicu Elektroprivrede Crne Gore koja generira najveću proizvodnju, a time i dobit za EPCG. 

"Ovaj projekt, čija je vrijednost približno 70 milijuna eura, jedan je od najvećih u Crnoj Gori koji se trenutačno ostvaruje. Snažno smo posvećeni zelenoj energiji, ali u vremenu globalne krize itekako vodimo računa o energetskoj neovisnosti i poboljšanju postojećih objekata i ispunjavanju direktiva Europske unije. Vjerujem kako će ovaj projekt dovesti TE Pljevlja do statusa najmodernijih elektrana na ovim prostorima jer će njegovom realizacijom razina emisija dušika, sumpora i praškastih tvari biti u granicama direktiva EU-a. Iz ovog projekta proizlazi još jedan za koji će se u narednih nekoliko tjedana raspisati natječaj, a to je toplifikacija grada – 'Za čista i topla Pljevlja'", izjavio je izvršni direktor EPCG-a Nikola Rovčanin.

 

Globalna kretanja 

Uložit ćemo maksimalan napor kako bismo ovaj posao završili u predviđenom roku, uz pridržavanje ugovora te na obostrano zadovoljstvo, izjavio je uime konzorcija izvođača radova Ji Hongchun, menadžer projekta. 

"Elektroprivredi Crne Gore želim da se nastavi razvijati u korak s globalnim kretanjima, a spremnost da se opredijeli za ovakav projekt govori kako se radi o vrlo respektabilnoj kompaniji. Mi, s druge strane, jamčimo najveću kvalitetu radova, što će se, siguran sam, pokazati i onog dana kada ovaj projekt bude završen", naglasio je. 

Prema očekivanjima, objavljeno je na stranicama EPCG-a, ekološka rekonstrukcija će završiti za približno dvije i pol godine.

TAGOVI