Rosneft snažno smanjuje izvoz dizela u Europu

Autor: N.D. Objavljeno: 29.04.2022. 🕜 14:39 Lokacija: Moskva (Rusija)

Trejderi ne žele ruski dizel, očekujući sankcije za dva tjedna

Ruski naftni div Rosneft ne planira izvoz dizela iz baltičke luke Primorsk u svibnju namijenjenu Europi jer njegov glavni kupac, švicarska trgovačka kuća Trafigura, smanjuje kupovinu ruske nafte, rekli su u petak Reutersu izvori iz trgovačke branše. Izvoz ruskog dizela iz Primorska, ključnog izvora opskrbe za Europu, trebao bi u svibnju pasti za više od 30% u odnosu na mjesec ranije na 1,114 milijuna tona, pokazali su podaci trgovaca u petak. 

Rosneft, koj je pod kontrolom Kremlja, bio je jedan od najvećih izvoznika dizela iz Primorske, ali tvrtka do sada nije planirala ni jedan teret u svibnju. Trafigura je prošle godine dobila natječaj za otkup cjelokupnog Rosneftovog izvoza dizela iz luke Primorska 2022. godine. Međutim, izvor upoznat s tim pitanjem rekao je da će Trafigura smanjiti kupnju rafiniranih naftnih derivata od Rosnjefta za više od 80% jer trgovačka kuća smanjuje kupnju nakon invazije Moskve na Ukrajinu. Trafigura i Rosneft Reutersu nisu željele komentirati vijest. 

Pad kupovine ruske nafte i derivata

Iako su sankcije Europske unije dosad izbjegavale ciljati na naftu iz Rusije, očekuje se da će mnogi trgovci naglo smanjiti kupovinu prije 15. svibnja, za kada se očekuje stupanje na snagu šestog paketa sankcija, koji bi se trebao odnositi i na naftu, ograničavajući kupnju nafte od velikih ruskih proizvođača nafte na iznos "strogo potreban" za europsku energetsku sigurnost, rekli su trgovci. 

Europski uvoz dizela iz Rusije trebao bi pasti u travnju, ali će i dalje premašiti uvoz iz drugih regija, što apostrofira izazov s kojim se europske vlade suočavaju dok razmišljaju o novim sankcijama na rusku naftu. Dužnosnici EU pripremaju šesti paket sankcija protiv Rusije, procjenjuju troškove zamjene ruske nafte uvozom drugih dobavljača. Europa je odredište za gotovo polovicu ruskog izvoza sirove nafte i naftnih derivata, prema Međunarodnoj energetskoj agenciji (IEA).

TAGOVI