Gradit će se iznimno snažni prijenosni kapaciteti u Sjevernom moru

Autor: N. D. Objavljeno: 21.04.2023. 🕜 08:46 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Polaganje podmorskog kabela (izvornik: HEP, 2016.)

• podmorski kabeli, dalekovodi, HEP, HEP ODS
    Izvor: HEP

Povijesni ugovor za evakuaciju električne energije offshore vjetroelektrana u Sjvernom moru

Nizozemski operater prijenosnog sustava TenneT službeno je potpisao ugovore vrijedne oko 30 milijardi eura za osiguranje komponenti za razvoj svojih prijenosnih kapaciteta u Sjevernom moru. Riječ o povijesnom, najvrijednijem europskom ugovoru ikada u prijenos. Rezultat će biti prijenosni kapacitet offshore vjetroelektrana u njemačkom i nizozemskom Sjevernom moru koji će proizvesti električne energije koliko i 28 velikih elektrana.

Ugovori pokrivaju transformatorske stanice na moru i na kopnu za 14 sustava povezivanja na mrežu, svaki snage 2 GW, koji će prenositi energiju iz pučinskih vjetroelektrana u njemačkom i nizozemskom Sjevernom moru. Uz ugovore za 11 od ovih sustava dodijeljenih krajem ožujka, TenneT je dodao posljednja tri na ceremoniji potpisivanja u Njemačkoj.

Ugovori su potpisani s kooperacijom Hitachi Energy/Petrofac i tri konzorcija - GE/Sembcorp (SMOP), GE/McDermott i Siemens Energy/Dragados.

Komponente koje se koriste za pretvaranje izmjenične struje u istosmjernu struju i natrag proizvodit će se isključivo u europskim proizvodnim pogonima članova konzorcija u svim projektima. Očekuje se da će 14 prijenosnih sustava biti realizirano do 2031.

 

TAGOVI