Inicijativa za istarske odobalne vjetroelektrane

Autor: B. O. Objavljeno: 24.03.2023. 🕜 08:51 Lokacija: Zagreb
  • Pučinska ('offshore') vjetroelektrana  (izvornik: Lance Bellers / Shutterstock, 2008.)

• pučinske vjetroelektrane, offshore vjetroelektrane, vjetroelektrane, vjetroenergija
    Izvor: Lance Bellers / Shutterstock

Preliminarnom studijom do utvrđivanja potencijala pučinskih vjetroelektrana na području Istarske županije

Direktor Istarske regionalne energetske agencije-IRENA-e Dalibor Jovanović sudjelovao je ovaj tjedan na potpisivanju ugovora financiranih iz Fonda za bilateralne odnose u okviru Poziva 'Jačanje bilateralne suradnje s Norveškom u području zelene tranzicije'.

Odlukom Zajedničkog odbora za bilateralne fondove koji se sastoji od predstavnika država donatora - Norveške, Islanda i Lihtenštajna, te Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odabrano je 12 bilateralnih inicijativa.

Među njima je i inicijativa COOPwind – Bilateralna suradnja za proizvodnju vjetroenergije na moru (Bilateral cooperation for offshore wind energy production), koju je u prijavila IRENA (nositelj inicijative), uz sudjelovanje norveškog partera - Stiftelsen Seed Forum Norway.
 

Norveški partneri

Projekt COOPwind usmjeren je na pripremu preduvjeta za razvoj offshore vjetroelektrana na području Istarske županije bilateralnom suradnjom s norveškim partnerima, objavljeno je na stranicama IRENA-e

Potencijalna proizvodnja električne energije iz odobalnih (offshore) vjetroelektrana utvrđena je preliminarnim studijama kao jedini značajan izvor koji bi mogao osigurati energetsku samodostatnost Istarskog poluotoka. Kroz projektne aktivnosti bit će izrađena preliminarna studija za utvrđivanje potencijala gradnje pučinskih vjetroelektrana na području Istarske županije

Vrijednost projekta je 99.920.40 eura, od čega udio IRENA-e iznosi 62.174,40 eura. Projekt je financiran iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveškog financijskog mehanizma.

TAGOVI