U okvirima energetske tranzicije

Autor: B. O. Objavljeno: 22.03.2023. 🕜 11:00 Lokacija: Zagreb
  • Ilustracija obnovljivih izvora u elektroenergetskom sustavu (izvornik: Eviart / Shutterstock, 2018.)

• obnovljivi izvori, elektroenergetski sustavi, energetika, elektroenergetika
    Izvor: Eviart / Shutterstock

Potrošnja energije u svijetu - prije 20-ak godina udio obnovljivih izvora u energetskom miksu iznosio je nešto manje od sedam posto, a danas je oko 13 posto

Svoj prvi stručni članak ‘Pregled svjetske potrošnje energije do 2020. godine’ dr. sc. Vedran Uran, dipl. ing., napisao je za časopis EGE još 2001., u vremenima ubrzanog razvoja interneta i mobilne tehnologije. Sve je više jačala i svijest o globalnom zagrijavanju. U toj je godini udio obnovljivih izvora u potrošnji energije, bez hidroelektrana, iznosio svega 0,25%, a u proizvodnji električne energije nešto manje od 2%.

Na osnovi podataka iz tadašnjeg ‘World Energy Outlooka’ Međunarodne agencije za energiju (IEA), on je tada pretpostavljao da će, prema realnom scenariju, udio obnovljivih izvora (bez hidroelektrana) u potrošnji energije do kraja 2020. godine iznositi 2,6%, a u proizvodnji električne energije 2,3%. 

Srećom, 2020. godine ostvaren je veći udio obnovljivih izvora (bez hidroelektrana) u potrošnji energije - 4,9%, a u proizvodnji električne energije čak 10,5%. I nastavlja ubrzano rasti. Tako da je već u 2021. godini iznosio 5,6% odnosno 12,7%.

Više o tome moguće je pročitati upravo u članku dr. sc. Vedrana Urana koji je objavljen u aktualnom broju stručnog časopisa EGE

Na časopis EGE, koji izlazi pet puta godišnje i prati najnovija kretanja u energetici, možete se pretplatiti OVDJE.

TAGOVI