Svijet se mijenja pred našim očima

Autor: B. O. Objavljeno: 11.01.2023. 🕜 10:01 Lokacija: Zagreb
  • Pavao Vujnovac, vlasnik PPD-a i član Nadzornog odbora ENNA Grupe (izvornik: Neja Markičević / Cropix, 2022.) 

• Pavao Vujnovac, PPD, Energia Naturalis, ENNA Grupa
    Izvor: Neja Markičević/Cropix

Za kompanije će biti ključna mogućnost prilagodbe, odnosno brzina kojom mogu ‘okrenuti volan’, kaže Pavao Vujnovac

Nakon globalnog pandemijskog šoka, prošla nas je godina šokirala i događajem kojem se u 21. stoljeću nismo nadali - ratom na europskom tlu, tragičnim ratom u Ukrajini, nedavno je izjavio Pavao Vujnovac, predsjednik Uprave ENNA Grupe, za stručni časopis EGE. 

"Nestabilnosti na plinskom i energetskom tržištu uzrokovane su pandemijom i globalnim ‘lockdownom’ uslijed kojega se, nakon naglog aktiviranja globalne industrije, poremetio odnos ponude i potražnje za energentima, što je rezultiralo skokovitim i nikada viđenim rastom cijena energenata", kazao je.

Osim rasta cijena energenata, dodao je, suočili smo se i s tektonskim poremećajima u lancima opskrbe što je dodatno negativno utjecalo na sva tržišta, a posebice na tržište Europske unije. Rat u Ukrajini samo je pojačao sve već aktivirane negativne trendove.
 

Pravi poslovni smjer

Međutim, svi ti poremećaji imaju nekoliko zajedničkih nazivnika koji definiraju okolnosti u kojima se nalazimo, a to je promjena odnosa snaga i svih pravila i trendova koji su vrijedili zadnjih desetak godina, istaknuo je.

"U 2023. godinu ulazimo s oprezom, svjesni neizvjesnosti koje donosi dvoznamenkasta inflacija te očekivano usporavanje gospodarstva. U tom kontekstu za kompanije će biti ključna mogućnost prilagodbe, odnosno brzina kojom mogu ‘okrenuti volan’ u pravom poslovnom smjeru te pratiti nove obveze kojima se mijenja okruženje u kojem se događaju gospodarske aktivnosti", rekao je. 

Više o tome moguće je pročitati u aktualnom broju stručnog časopisa EGE.

Na časopis EGE, koji izlazi pet puta godišnje i prati najnovija kretanja u energetici, možete se pretplatiti OVDJE.

TAGOVI