HERA provedbeno o Uredbi o Zakonu o hitnoj intervenciji za rješavanje visokih cijena električne energije

Autor: N. D. Objavljeno: 12.01.2023. 🕜 13:55 Lokacija: Zagreb
  • Dio električnog stupa (izvornik: Shutterstock, 2008.)

• električna energija, distribucija električne energije, elektroenergetske mreže, elektroenergetski sustavi
    Izvor: Shutterstock

Kratka javna rasprava o provedbenom aktu za ekstraporez povrh 180 EUR/MWh

Početkom godina na snagu je stupila Uredba o Zakonu o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena električne energije, slijedom Uredbe Vijeća EU s početka listopada 2022.. Njoj je namjera do sredine godine ograničiti ekstrazaradu proizvođača električne energije koji nisu u sustavu poticaja HROTE-a na maksimalno 180 EUR/MWh. HERA je danas objavila poziv na javnu raspravu za Upute za provedbu te Uredbe, koja će trajati do 17. siječnja.

Uredba se tiče nepoticane proizvodnje iz vjetroelektrana, solara (solarna toplinska i fotonaponska energija), geotermalnih elektrana, hidroelektrana bez akumulacije, proizvodnje iz biomase (krutih i plinovitih goriva) osim biometana, otpada, nuklearne energije, lignita, naftnih derivata i treseta. Osim proizvođačima, Uredba zaradu ograničava opskrbljivačima, trgovcima, posrednicima i agregatorima, a obuhvaća veleprodajno tržište i bilateralno trgovanje. Uredbi ne podliježu prihodi od energije uravnoteženja i naknade za redispečiranje.

Svi subjekti su dužni dostaviti podatke o proizvodnji i transakcijama HERA-i, a višak koji će se stjecati na tržištu prema Uredbi uplaćivat će se u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te bi trebao služiti za 50-postotno poticanje ugradnje fotonaponskih elektrana za kućanstva u obiteljskim i višestambenim zgradama. Uputa HERA-e definira dostavu podataka od CROPEX-a, Fonda, HEP ODS-a, HOPS-a, HROTE-a HERA-i. Obveznici plaćanja višak tržišnih prihoda trebaju uplatiti do 20. dana u mjesecu za prethodni mjesec te do tada dostavljaju i dokumentaciju. Pokusni obračun za prosinac 2022. trajat će prema prijedlogu od 10. siječnja do 20. veljače ove godine. Nadzor nad provedbom Uredbe vršit će HERA. 

TAGOVI