Njemačka neće produljiti rad nuklearnih elektrana

Autor: B. O. Objavljeno: 10.01.2023. 🕜 08:36 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Rashladni toranj elektrane (izvornik: lostbear / Shutterstock, 2007.)

• rashladni tornjevi, nuklearne elektrane, termoelektrane
    Izvor: lostbear / Shutterstock

Je li poljuljana odluka o prestanku korištenja nuklearne energije do 15. travnja?

Odluka njemačke Savezne vlade o prestanku korištenja nuklearne energije do 15. travnja možda je poljuljana. Jer, čini se kako se dva partnera u tamošnjoj trostrukoj vladajućoj koaliciji ne slažu oko krajnjeg datuma.

Naime, u ponedjeljak je čelnik njemačkih socijaldemokrata (SPD) odbacio mogućnost produljenja rada triju preostalih nuklearnih elektrana u zemlji, unatoč prošlotjednoj preporuci da bi tu odluku trebali donijeti stručnjaci.

Savezni ministar prometa i digitalne infrastrukture Volker Wissing, član poslovno orijentirane Slobodne demokratske stranke (FDP), koja je dio njemačke koalicijske vlade, predložio je da bi stručna komisija trebala odlučiti o tome kada bi postrojenja trebala biti isključena.
 

Zelena tranzicija

"Sada nam ne trebaju nikakvi politički argumenti ili dogmatizam, trebamo stručan odgovor na pitanje kako možemo osigurati stabilnu i pristupačnu opskrbu energijom i u isto vrijeme postići naše ciljeve zaštite klime", rekao je Wissing za dnevne novine Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Ako o tome ne želimo politički raspravljati, onda to moramo znanstveno razjasniti". 

Čelnik SPD-a Lars Klingbeil rekao je da će nuklearne elektrane biti zatvorene sukladno planu. "O raspravi je već odlučeno. Kancelar je to jasno rekao", izjavio je Kingbeil nakon godišnjeg sastanka stranačkog izvršnog odbora. 

FDP, kao i druga koalicijska stranka, Zeleni, prihvatili su dogovoreni datum prestanka rada preostalih njemačkih nuklearnih elektrana, istaknuo je.

Njemačka ubrzava svoju tranziciju na čišće izvore energije otkako je ruski plin prestao teći prošle godine usred spora između Rusije i zapadnih zemalja oko rata Kremlja protiv Ukrajine.

Međutim, skok cijena energije i strah od mogućih nestašica tijekom zime potaknuli su ponovnu raspravu o tome kada bi neke izvore energije trebalo postupno ukinuti, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.

TAGOVI