Rusija ima problem s popustima na svoju naftu

Autor: N. D. Objavljeno: 10.01.2023. 🕜 13:34 Lokacija: Zagreb
  • Kremlj u Moskvi, središte ruske vlasti i simbol ruske moći (izvornik: Kirill Bikowez from Pixabay, 2023.)

• Moskva, Rusija
    Izvor: Kirill Bikowez / Pixabay

Ruskom naftom tipa Ural blend se trguje bitno ispod tržišnih cijena

Rusko ministarstvo energetike u utorak je objavilo da radi na dodatnim mjerama kako bi ograničilo popuste na međunarodne benčmarke na rusku naftu, nakon što je Zapad nametnuo sankcije. Rusija je drugi najveći proizvođač nafte nakon Saudijske Arabije  a prihodi od nafte i plina čine gotovo polovinu državnih prihoda.

Vladimir Putin je u prosincu potpisao dekret kojim na pet mjeseci zabranjuje prodaju nafte i naftnih prerađevina zemljama koje ograničavaju cijenu ruskih ugljikovodika. Ruskom naftom već se duže vrijeme trži uz popuste za koje Reuters piše da iznose od 25 do 30 USD/bl.

Niska cijena


Međutim, Argus je izvijestio da se trenutno ruskom naftom tipa Ural blend trguje po 37,80/bl, što je manje od pola u odnosu na međunarodni benčmark. Trenutni pad cijene odražava popuštanje na tržištu uslijed gospodarske krize i popuštanja pandemijskih mjera u Kini koje su dovele do masovne zaraze pa je tamošnje gospodarstvo pod upitnikom.

Tako niska nijena, piše Business Insider, sugerira da bi Rusija trebala nastaviti nuditi svoju naftu tržištu kako bi održala tržišni udio. Uostalom, Ural Blend nije dobar benčmark za sve tipove ruske nafte, jer ima usko tržište i obično je podcijenjena u odnosu na druge vrste nafte na tržištu. Analitičari ističu da treba promatrati koliko brzo će se Kina oporaviti pa će potražnja rasti ili padati, te da fokus ne bi trebao biti na Rusiji, već na tržištu koje je trenutno više nego dobro opskrbljeno, što se odrazilo i na cijene. 

TAGOVI