Sankcije na rusku naftu G7 zemalja danas su stupile na snagu

Autor: N.D. Objavljeno: 05.12.2022. 🕜 09:25 Lokacija: Zagreb

Procjene kažu da Rusija ima dovoljno mogućnosti da neometano nastavi trgovinu

Ograničenje cijena zemalja G7 za rusku naftu kojom se trguje pomorskim putem stupilo je na snagu danas, ali Rusija je rekla da se neće pridržavati te mjere čak i ako bude morala smanjiti proizvodnju. Ograničenje cijena, koje će provoditi G7, Europska unija i Australija, dolazi povrh embarga EU-a na uvoz ruske sirove nafte morem i sličnih obećanja Sjedinjenih Država, Kanade, Japana i Britanije. 

Ograničenje dopušta otpremu ruske nafte u zemlje treće strane pomoću G7 i EU tankera, osiguravajućih društava i kreditnih institucija, samo ako je teret kupljen po gornjoj ili nižoj cijeni. Budući da se ključne svjetske brodarske i osiguravajuće tvrtke nalaze u zemljama G7, ograničenje bi moglo otežati Moskvi prodaju svoje nafte po višoj cijeni, no to po mišljenju stručnjaka i analitičara nije 100% izvjesno. 

Rusija neće prihvatiti ograničenje

Rusija, drugi najveći svjetski izvoznik nafte, izjavila je u nedjelju da neće prihvatiti ograničenje i neće prodavati naftu koja podliježe ograničenju, čak i ako bude morala smanjiti proizvodnju. Ipak, s gornjom cijenom postavljenom na 60 USD/bl, ne puno ispod razine na kojoj je zatvorena trgovina u petak, EU i zemlje G7 očekuju da će Rusija i dalje imati poticaj da nastavi prodavati naftu po toj cijeni, dok će prihvatiti manje profite, piše Reuters. 

Zamjenik ruskog premijera Alexander Novak rekao je u nedjelju da je potez Zapada bio grubo uplitanje koje je u suprotnosti s pravilima slobodne trgovine i da bi destabiliziralo globalna energetska tržišta izazivajući manjak opskrbe. "Radimo na mehanizmima za zabranu korištenja instrumenta ograničenja cijena, bez obzira na postavljenu razinu, jer bi takvo uplitanje moglo dodatno destabilizirati tržište", rekao je Novak, koji je dužnosnik ruske vlade zadužen za naftu, plin, atomsku energiju i ugljen. 

Trgovinska cijena malo iznad ograničenje

Razinu gornje granice trebaju preispitivati EU i G7 svaka dva mjeseca, s prvom takvom revizijom sredinom siječnja. "Ova bi revizija trebala uzeti u obzir ... učinkovitost mjere, njezinu provedbu, međunarodno pridržavanje i usklađenost, potencijalni učinak na članove koalicije i partnere te razvoj tržišta", stoji u priopćenju Europske komisije. Ograničenje na sirovu naftu bit će popraćeno sličnom mjerom koja će utjecati na ruske naftne derivate koja će stupiti na snagu 5. veljače, iako razina tog ograničenja još nije određena. 

Novak je rekao da bi zapadna mjera mogla izazvati probleme na tržištima naftnih proizvoda i utjecati na druge zemlje osim Rusije. Nejasno je kakav će, ako ikakav, neposredni utjecaj to imati na tokove ruske nafte jer je snižena cijena Brent ruske mješavine tako značajno porasla. Ural blendom trgovala se na oko 61,3 dolara po barelu - nešto više od jednog dolara iznad gornje granice. Fjučersi nafte Brent zaključili su u petak na 85,57 USD po barelu, javlja Reuters.

Industrijski igrači u listopadu su za Reuters rekli da Rusija ima pristup dovoljnom broju tankera za transport nafte iznad ograničene cijene, zaključujući da bi ovaj potez mogao ograničavanja ruske zarade na nafti mogao biti uzaludan. Procjene idu za tim da bi 80 do 90% ruske nafte ili 1 do 2 mil. barela dnevno moglo nastaviti teći neovisno o ograničenju cijena, zaključili su čak i predstavnici američke financijske birokracije. 

TAGOVI