Cijene nafte opet u porastu

Autor: N.D. Objavljeno: 06.12.2022. 🕜 08:49 Lokacija: London (Velika Britanija)

Slabija kineska potražnja sprječava oporavak tržišta, a efekt sankcija tek treba vidjeti

Cijene nafte su se povećale u utorak nakon što su pale za više od 3% u prethodnoj sesiji, budući da je provedba sankcija na rusku sirovu naftu koja se transportira morem smanjila zabrinutost oko prekomjerne ponude, dok je popuštanje kineskih ograničenja pandemije COVID-a potaknulo izglede potražnje. 

Fjučersi nafte Brent ojačali su 38 centi na 83,06 USD po barelu jutros. West Texas Intermediate nafta (WTI) porasla je 37 centi na 77,29 USD po barelu. Fjučersi sirove nafte u ponedjeljak su zabilježili najveći dnevni pad u dva tjedna, nakon što su podaci o uslužnom sektoru SAD-a izazvali zabrinutost da bi Federalne rezerve mogle nastaviti svoju agresivnu politiku pooštravanja. 

G7 postavila je najvišu cijenu ruske sirove nafte od 60 USD/bl, ali Rusija je rekla da se neće pridržavati te mjere čak i ako bude morala smanjiti proizvodnju. Ograničenje cijena, koje će provoditi države G7, Europska unija i Australija, dolazi povrh embarga EU-a na uvoz ruske sirove nafte morem i sličnih obećanja Sjedinjenih Država, Kanade, Japana i Britanije. 

Saudijska Arabija nudi nisku cijenu

Dok tržište polako odmjerava utjecaj sankcija na rusku opskrbu, također je promatra prometni zastoj naftnih tankera u blizini obale Turske u ponedjeljak, a Ankara inzistira na novom dokazu osiguranja za sva plovila. U Kini sve više gradova ublažava ograničenja povezana s pandemijom koronavirusa, što potiče optimizam za povećanu potražnju u najvećem svjetskom uvozniku nafte. Kina bi trebala najaviti daljnje ublažavanje nekih od najstrožih mjera zabrane širenja COVID-a na svijetu već u srijedu, rekli su izvori. 

Reuters piše da bi se rast cijene nafte mogao pokazati krhkim jer bi trebalo vremena da se potvrdi održivi oporavak kineske potrošnje, kao i utjecaj ruskih sankcija na ponudu. Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, snizila je službenu prodajnu cijenu za siječanj svoje vodeće arapske lake sirove nafte za azijske kupce na najnižu razinu u 10 mjeseci.

TAGOVI