Mađarska ukinula ograničenje cijene goriva suočena s nestašicama

Autor: N. Domazet Objavljeno: 07.12.2022. 🕜 11:21 Lokacija: Zagreb
  • Benzinska postaja MOL-a (izvornik: MOL Group, 2023.)

• MOL, benzinske postaje
    Izvor: MOL Group

Ograničenje cijena, panična kupovina i rafinerija u remontu recept su za katastrofu

Situacija je kritična u opskrbi gorivom u Mađarskoj jer je potražnja naglo porasla, a panična kupovina dovela je do nestašice, upozorio je u utorak MOL, dodajući da je jedino rješenje stvaranje uvjeta za veći uvoz. Strane kompanije smanjile su isporuke goriva u Mađarsku otkako je vlada prije godinu dana ograničila cijenu benzina i dizela na 480 forinti (1,16 eura) po litri, te ju ljetos ograničila na osobna i poljoprivredna vozila. 
 
Kao reakciju na manjak goriva mađarska vlada je jučer ukinula ograničenje cijena goriva nakon što su nedostatak uvoza i panična kupnja doveli do nestašice goriva u cijeloj zemlji. Cijena benzina porasla je na 1,55 EUR, dok dizel košta 1,7 EUR/l. 
 
"Ne možemo više..."
 
Šef kabineta premijera Viktora Orbana rekao je na brifingu u utorak navečer da je vlada morala odmah ukinuti ograničenje cijena, koje je uvedeno prije godinu dana, na preporuku MOL-a. Ograničenje cijena trebalo je istjecati krajem prosinca. 
 
"Nismo mogli više čekati... jer je to jedini način da osiguramo sigurnost opskrbe", rekao je Gergely Gulyas na zajedničkom brifingu s predsjednikom i izvršnim direktorom MOL-a Zsoltom Hernadijem. Gulyas je rekao da će ukidanje ograničenja cijena potaknuti inflaciju, ali nije dao procjenu. Godišnja inflacija u Mađarskoj već je iznad 21%. 
 
MOL je ranije u utorak priopćio da je jedino rješenje za ublažavanje ozbiljne nestašice goriva stvaranje uvjeta za povećani uvoz, budući da MOL više nije u mogućnosti uvoziti proizvode, dok je njegova rafinerija na Dunavu još uvijek u remontu i radi na 50-55% kapaciteta. Hernadi je jučer rekao da je MOL počeo podizati proizvodnju u rafineriji Duna, te da se kompanija mora pripremiti za veljaču 2023. kada će EU sankcije na rusku naftu dovesti do smanjene opskrbe dizelom u Europi. 

TAGOVI