Poteškoće s isporukama nafte naftovodom Družba

Autor: N.D. Objavljeno: 16.11.2022. 🕜 09:09 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)

Raketiranja u Ukrajini ostavila su izgleda naftovod bez struje

Opskrba ruskom sirovom naftom putem naftovoda Družba za neke zemlje istočne i središnje Europe obustavljena je u utorak navečer, što je dovelo do privremenog rasta cijena nafte. Rano u srijedu cijene nafte pale su, pod utjecajem čvršćeg američkog dolara i porasta slučajeva Covida u Kini, koja se, unatoč nedavnom ublažavanju nekih mjera, nastavlja pridržavati stroge politike suzbijanja Covida. 

Cijene nafte porasle su u utorak nakon što je Američki institut za naftu (API) izvijestio o velikom smanjenju zaliha sirove nafte od 5,835 milijuna barela. Drugi faktor za rast cijena povećanja bila je privremena obustava isporuke nafte naftovodom Družba u dijelove istočne Europe. 

Opskrba naftovoda strujom

Opskrba naftom Mađarske i Slovačke iz tog pravca je prekinuta, objavili su lokalni operateri naftovoda. U Mađarskoj MOL je u utorak objavio da ga je Ukrajina obavijestila da je opskrba naftom Mađarske, Slovačke i Češke Republike preko naftovoda Družba privremeno obustavljena. Ukrajinski partner rekao je MOL-u da je ruska raketa pogodila elektranu u Ukrajini blizu granice s Bjelorusijom, izvijestio je Reuters. 

Mađarski premijer Viktor Orban sazvao je sastanak Vijeća za obranu te zemlje. Slovački operater Transpetrol također je rekao da je obustavljena opskrba preko Družbe, navodeći "tehničke razloge na ukrajinskoj strani". "Ukrajinska strana još nije službeno potvrdila razlog za obustavu isporuka", rekla je slovačka tvrtka u izjavi koju prenosi Reuters. Transpetrol uskoro očekuje više informacija o tome što je uzrokovalo privremenu obustavu isporuke nafte. Operateri u Poljskoj i Češkoj rekli su da do sada nisu primijetili prekide u opskrbi, jvalja Oilprice.

TAGOVI