Hrvatskim tvrtkama dostupno 35 milijuna eura za fuzijske tehnologije

Autor: Ege Objavljeno: 17.11.2022. 🕜 13:54 Lokacija: Zagreb

Fuzija ima potencijal za stvaranje održivog izvora energije za budućnost

Procjenjuje se da je tržište javne nabave za znanost u Europi vrijedno osam milijardi eura, od toga je jedna četvrtina namijenjena fuziji. 

S ciljem prelaska na što održivije oblike energije, Europska unija želi izgraditi prvu demonstracijsku fuzijsku elektranu u kojoj će se električna energija proizvoditi uz pomoć nuklearne fuzije, što otvara značajne mogućnosti za tvrtke usmjerene na istraživanje, razvoj i visoke tehnologije. Tako je u europskom strateškom projektu DONES od ukupno 707 milijuna hrvatskim tvrtkama na raspolaganju 35 milijuna eura, priopćeno je iz Hrvatske gospodarske komore (HGK). 

Fuzija ima potencijal za stvaranje održivog izvora energije za budućnost kako bi mogla zamijeniti fosilna goriva i nadopuniti druga rješenja za čistu energiju. Poruke su to s današnjeg Hrvatsko-španjolskog IFMIF-DONES foruma, koji je održan u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja te Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj u sklopu službenog posjeta NJ. V. španjolskog kralja Filipa VI. i kraljice Letizije Hrvatskoj. 

Sporazum o suradnji 

"Tvrtkama su na raspolaganju tri aspekta uključivanja u ovaj projekt: kroz sredstva za fuzijske tehnologije, kroz druge popratne nabave logistike, kao i kroz partnerstva sa španjolskim tvrtkama. Današnji sporazumi temelj su za zajednički nastup sa španjolskim tvrtkama, s tim da ćemo u sklopu HGK osnovati i Zajednicu znanstvene industrije koja će surađivati sa španjolskom organizacijom znanstvene industrije Ineustar", rekao je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj HGK Tomislav Radoš

S ciljem da se hrvatskim tvrtkama olakša pristup poslovima u izgradnji DONES-a, HGK je potpisala sporazum o suradnji sa španjolskim udruženjem tvrtki u znanstvenoj industriji Ineustar i Gospodarskom komorom Granade, inače lokaciji DONES-a. 

U fuzijskim poslovima referencu već imaju neke domaće tvrtke, poput Monting Power Systems. Ukupno je na listi dobavljača za fuzijske poslove, za koju postoje stroge kontrole, upisano dvadesetak domaćih tvrtki, čime pariramo Austriji i Finskoj.

TAGOVI