Zeleno svjetlo za prvu regionalnu burzu električne energije

Autor: N.D. Objavljeno: 17.11.2022. 🕜 11:43 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

Novoosnovana Alpsko-jadransko-dunavska burza električne energije (ADEX) nudit će usluge u Sloveniji i Srbiji

Javna agencija Republike Slovenije za zaštitu tržišnog natjecanja donijela je odluku kojom se ne protivi prijavljenom osnivanju zajedničke tvrtke Europske burze električne energije EPEX SPOT i slovenskog (ELES) i srpskog operatora prijenosne mreže Elektromreža Srbije (EMS), te stjecanjem zajedničke kontrole društava EPEX, ELES i EMS nad slovenskom burzom BSP Sothpool. Prema ocjeni Agencije, koncentracija je u skladu s pravilima tržišnog natjecanja. 

Time je dobiveno zeleno svjetlo za prvu regionalnu burzu električne energije za Srednju i Jugoistočnu Europu. U travnju su europska burza električne energije EPEX SPOT i slovenski (ELES) i srpski sistemski operater prijenosne mreže Elektromreža Srbija (EMS) objavili zajedničku obvezu uspostaviti prvu regionalnu burzu električne energije za srednju i jugoistočnu Europu. 

ADEX za lakšu trgovinu

Novoosnovana Alpsko-jadransko-dunavska burza električne energije (ADEX) nudit će koordinirane usluge na jednom mjestu u Sloveniji i Srbiji za spot trgovinu električnom energijom i drugim zemljama u regiji srednje i jugoistočne Europe (CSEE). Trojica osnivača će ravnopravno podijeliti dionice ADEX-a. Ugovor predviđa i spajanje slovenske burze BSP Sothpool i srpskog organizatora tržišta električne energije (SEEPEX). 

EPEX SPOT i operatori sustava prijenosne mreže ELES i EMS bit će osnivači dioničara novoosnovane burze električne energije ADEX sa sjedištem društva u Ljubljani i glavnim stalnim uredima u Ljubljani i Beogradu, objavio je Naš stik.

TAGOVI