SAD bi mogao uvesti zabranu izvoza dizela i loživog ulja

Autor: N.D. Objavljeno: 16.11.2022. 🕜 08:53 Lokacija: Washington (SAD)

...A to je problem i za Europu koja uvodi sankcije na ruske proizvode

Jučer smo pisali o rekordno niskim zalihama dizela u SAD-u i opasnosti da će se smanjiti dostupnost tog goriva i u Europi, uslijed sankcija Rusiji i kompleksnih tržišnih okolnosti koje demotiviraju stvaranje zaliha. Danas stižu nove vijesti iz SAD-a koje govore u prilog tome da bi ta zemlja mogla uvesti mjere kojima će demotivirati izvoz tog goriva kako bi ojačala domaću ponudu uoči zime. Predsjednik Joe Biden bi mogao narediti distributerima goriva da drže veće zalihe kod kuće u pokušaju da osiguraju odgovarajuću opskrbu lož uljem za sjeveroistok, rekla je ministrica energetike Jennifer Granholm, a prenosi Bloomberg. 

Razlog je prijeteća nestašica dizela i loživog ulja, posebno na sjeveroistoku, za koju je Bijela kuća zabrinuta da bi mogla ugroziti energetsku sigurnost regije tijekom vrhunca sezone grijanja. Štoviše, Wall Street Journal izvijestio je ovaj tjedan da bi cijene loživog ulja na sjeveroistoku ove zime mogle biti više do 45% zbog slabe ponude. Zalihe su također niske, štoviše najniže od 1951., prema WSJ-u. 

Strah od zime

U međuvremenu, izvoz srednjih destilata, dizela i loživog ulja, posebno u Europu, ostaje znatan uoči embarga Europske unije na rusku sirovu naftu i goriva. Prema riječima tajnice Granholm, Sjedinjene Države žele nastaviti opskrbljivati ​​Europu gorivom, ali "također želimo biti sigurni da ima dovoljno goriva u Sjedinjenim Državama", rekla je u intervjuu za Bloomberg. 

 Najveći strah dobavljača goriva, prema Wall Street Journalu, je produženo razdoblje hladnog vremena tijekom zime koje bi također poskupilo plin, prisiljavajući komunalna poduzeća da pokušaju prijeći na destilate. U tom slučaju prioritizacijom bi kućanstva mogla ostati bez mogućnosti da kupe loživo ulje o kojem za grijanje ovisi glavnina na sjeveroistoku SAD-a. 

TAGOVI