Europu očekuje napeta situacija oko opskrbe dizelom

Autor: N.D. Objavljeno: 15.11.2022. 🕜 11:56 Lokacija: Zagreb

Problemi su mogući od veljače pa nadalje

Konzalting kuća Wood Mackenzie upozorava da će zalihe dizela u sjeverozapadnoj Europi početkom proljeća pasti na najnižu razinu u 12 godina. Očekuje se gomilanje zaliha u studenom i prosincu prije naglog pada, a zalihe u ožujku 2023. mogle bi biti na rekordno najnižim razinama za bilo koji mjesec od 2011., objavila je konzalting kuća. Očekuje se da će EU zamrznuti pomorsku dostavu ruskog goriva početkom veljače, što će ionako napetu situaciju s opskrbo dizelom dodatno zaoštriti, a zalihe su ključne kad je riječ o poteškoćama s opskrbom tržišta pa kada su niske, doprinose volatilnosti na tržištu. 

Zalihe u padu

Konzalting kuća očekuje da bi popunjenost zaliha dizela trebala biti na vrhuncu krajem siječnja, s nešto više od 216 milijuna barela, nakon čega se očekuje njihov pad na 212 mil. bl. Niže zalihe potaknule su rast marži u rafinerijama, a kao rezultat toga Wood Mackenzie očekuje da će prerada porasti za 420.000 barela u studenom, dosežući 6,14 milijuna barela. 

Dio problema s dostupnošću dizela u Europi i SAD-u leži u strukturi terminskih tržišta. ICE krivulja plinskog ulja je u tzv. "backwardationu", što znači da su brze isporuke skuplje nego da se isto gorivo isporučuje kasnije. To obeshrabruje gomilanje zaliha, budući da trgovci vjerojatno danas mogu prodati po boljoj cijeni nego što mogu planirati u budućnosti. Ta je struktura oslabila posljednjih dana, ali je i dalje jaka prema povijesnim standardima, objavio je Bloomberg.

Loše i u SAD-u

Loša situacija sa zalihama je prisutna i u SAD-u, gdje su zalihe dizela na povijesno najnižim razinama u 70 godina. Neki dobavljači dizela, kao što je Mansfield Energy nedavno su proglasili uzbunu, upozoravajući da im neki terminali ostaju bez goriva, a industrijskim kupcima je savjetovano da se najave tri dana unaprijed da provjere ima li goriva. 

Dobavljači loživog ulja u sjeveroistočnoj pokrajini Nova Engleska također prijavljuju probleme, jer tamo jedna od pet obiteljskih kuća koristi loživo ulje koje je u godinu dana poskupjelo za 27%, objavljuje Washington Post. 

TAGOVI